În capul lui Victor Ponta e un haos mai mare decât în Grecia

În capul lui Victor Ponta e un haos mai mare decât în Grecia

Adversar al referendumului la noi acasă, liderul PSD, Victor Ponta a devenit partizanul plebiscitului din Grecia. Socialistul Georgios Papandreou l-a lăsat însă în offsaid pe omologul său român.

Premierul Greciei, socialistul Georgios Papandreou, a părut, pentru o zi, că este dispus să joace cu funcţia pe masă, anunţând un referendum pe tema planului de salvare oferit de UE. Suficient pentru ca un alt socialist de pe meleagurile noastre, Victor Ponta să se grăbească să aducă elogii "prietenului" său grec.

În 2009, liderul PSD se opunea unui alt plebiscit, cel propus pentru revizuirea Constituţiei.

Grăbit, Victor Ponta s-a apucat să scrie pe blog că este un suporter al premierului Greciei şi că este de acord cu decizia privind organizarea referendumului. La doar câteva ore după postarea laudativă "Bravo Papandreou!", pe fondul presiunilor internaţionale, al criticilor propriilor colegi de partid, dar şi de teama pierderii Puterii, premierul Greciei a făcut un mare pas înapoi. A anunţat că propune negocieri cu opoziţia conservatoare pentru adoptarea noului pachet de asis tenţă financiară.

Ne puteți urmări și pe Google News

Plebiscitul a fost anulat, Europa a răsuflat uşurată, iar simţul de autoconservare al premierului grec ar putea servi la crearea unui guvern de uniune naţională.

Elogiile lui Ponta au rămas. "Am văzut şi decizia sa recentă de a organiza un referendum prin care să consulte poporul grec asupra unor decizii fundamentale care vor influenţa viaţa acestuia pe mulţi ani de acum încolo. Eu sunt cu totul de acord cu decizia luată, dar nu-mi găseam timp să scriu pe blog pe ce se bazează aceasta convingere!", explică Ponta de ce este partizanul referendumului.

Pro referendum... dar la alţii!

Nu şi al unuia românesc. "Numai un dictator sau un iresponsabil patologic (cum este cazul României) îşi asumă decizii fundamentale pentru ţara sa împotriva voinţei propriului popor; (...), referendumul oferă o legitimitate net superioară oricărei decizii luate în cadrul unei instituţii formale. Îi invidiez pe greci că au în sfârşit un lider care ţine cont de părerea lor", susţinea recent Ponta.

În 2010, Ponta nu dădea doi bani pe referendumul pentru parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari. "Vom avea o poziţie tranşantă şi clară faţă de modificarea Constituţiei. (...) Nu dorim să ne asociem intenţiei PDL de a considera un referendum consultativ ca pe o iniţiativă de revizuire a Constituţiei", declara Ponta.

Poziţia sa nu s-a schimbat nici după ce referendumul a fost validat.

INCONSECVENŢĂ

Ponta, anti-guvern "ipocrit" vs. Băsescu, "iresponsabilul"

Necesitatea sau deşertăciunea unui referendum nu este singurul caz în care Victor Ponta a avut fracturi de logică în declaraţiile publice lansate de-a lungul timpului.

Preşedintele PSD s-a contrazis singur şi în alte situaţii de miză de politică externă. Tot în oda "de susţinere" pentru eroul său Papandreou, liderul PSD afirmă că trebuie sancţionată "ipocrizia guvernelor din Franţa sau Germania".

"Cum adică nu ai voie sa-ţi consulţi poporul? Acordul este încheiat cu persoana Papandreou sau cu Grecia? Democraţia presupune să iei măsuri împotriva voinţei «demosului»? Când francezii au respins prin referendum Constituţia Europeană a fost sfârşitul Europei? Dimpotrivă! Adică mereu unii nu au dreptul să facă ce se întâmplă în ţările mari - Samson şi Samurache nu sunt egali nici în UE?", scrie cu mult patos Ponta.

Cu două săptămâni în urmă, acelaşi lider de partid califica drept "iresponsabile" declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu care, referindu-se tot la situaţia Greciei, susţinea că România nu poate plăti la nesfârşit indeciziile liderilor europeni din zona euro.

"Vreau să condamn declaraţiile iresponsabile ale preşedintelui Băsescu îndreptate împotriva Uniunii Europene şi a liderilor săi. E un mod încă o dată iresponsabil în care Traian Băsescu încearcă să găsească vinovaţi în afara ţării pentru situaţia economică din ce în ce mai gravă a României. Toate prognozele economice arată că am fost minţiţi când s-a spus în 2010 că avem o perioadă de austeritate pentru ca România să meargă mai bine. Din păcate, România intră acum într-o criză mai gravă decât în 2010, corelată cu ce se întamplă în plan european, dar accentuată de incompe ten ţa puterii actuale", sublinia atunci social-democratul Victor Ponta.

PRO ŞI CONTRA

"Am văzut decizia sa recentă de a organiza un referendum prin care să consulte poporul grec. Eu sunt cu totul de acord." VICTOR PONTA, 3 noiembrie 2011

"Trebuie sancţionată ipocrizia guvernelor din Franţa sau Germania. Cum adică nu ai voie să-ţi consulţi poporul?" VICTOR PONTA, 3 noiembrie 2011 "Nu dorim să ne asociem intenţiei PDL de a considera un referendum consultativ ca pe o iniţiativă de revizuire a Constituţiei." VICTOR PONTA, 22 februarie 2010 "Vreau să condamn declaraţiile iresponsabile ale preşedintelui Băsescu îndreptate împotriva Uniunii Europene şi a liderilor săi." VICTOR PONTA, 22 octombrie 2011 Citiţi şi:

  • Elena Udrea îl ia peste picior pe Victor Ponta: "E greu să fii prietenul lui Papandreou"