Dnevnik” se adresează în mod tradițional, la sfârșitul fiecărui an, unor analiști - filozofi, scriitori, politologi, sociologi - pentru a evalua anul care a trecut și a face previziuni pentru anul ce va veni.
Cum a fost anul 2022, când a izbucnit din nou un război în Europa, care pentru majoritatea oamenilor părea imposibil după cel de-al Doilea Război Mondial, care s-a încheiat în 1945 cu victoria asupra lui Hitler și Mussolini. Un an în care regimul lui Putin a amenințat omenirea cu lovituri nucleare.
În care criza provocată de pandemie a fost aproape depășită, dar criza energetică provocată de războiul din Ucraina și dependența puternică a UE de gazul și petrolul rusesc ne-au ajuns din urmă. În context bulgar, un an în care guvernul politic a fost dat jos printr-o moțiune de cenzură și Bulgaria e din nou în spirala alegerilor, conduse de un guvern interimar al președintelui și cu reforme neimplementate.
Era posibil să preconizăm toate acestea acum 12 luni? A reușit cineva să preconizeze faptul că bulgarii vor merge din nou la vot? Citiți analizele pentru 2022 în zilele premergătoare Noului An și așteptările pentru 2023 - după 1 ianuarie. Astăzi citiți analiza lui Asen Asenov, director al Fundației „Edno” pentru Cultură și Arte. Titlul este al ziarului „Dnevnik”.
Reporter: S-a împlinit vreuna dintre așteptările dv. pentru 2022?
Asen Asenov: Distrugerea domeniului cultural după pandemie.
Reporter: Cum ați rezuma acest an tumultuos, în care am auzit în mod repetat amenințarea cu lovituri nucleare și refuzul privind Schengen?
Asen Asenov: Bulgaria a confirmat oficial partenerilor săi europeni că este dependentă de regimul din Rusia și a făcut ca majoritatea pro-europeană din țară să se rușineze de patria sa.
Reporter: Cum ați rezuma anul într-un singur cuvânt?
Asen Asenov: Rămânere în urmă.
Reporter: Care sunt lecțiile importante din 2022 pe care ar trebui să le ducem mai departe?
Asen Asenov: Cea mai importantă lecție este influența subestimată a regimului din Rusia asupra instituțiilor bulgare.
Reporter: A slăbit cumva influența cercurilor de culise asupra resurselor publice sau ariile lor rămân și chiar se extind? Unde este Bulgaria raportat la „mafia își are propria țară”?
Asen Asenov: În Bulgaria, mafia încă mai are un stat, dar toată societatea știe asta.
Reporter: Se emancipează Bulgaria, în ce măsură și-a depășit dependențele rusești?
Asen Asenov: Acesta este un proces a cărui etapă finală pare să înceapă acum. Să sperăm că se încheie înainte de împlinirea a 45 de ani de la instaurarea democrației în țară.
Reporter: Este societatea bulgară mai divizată sau mai unită la sfârșitul anului 2022?
Asen Asenov: Societatea bulgară este în mare măsură divizată din cauza mediului otrăvitor creat de mass-media controlată.
Reporter: Care a fost lucrul (cel mai) pozitiv de anul trecut, în ciuda a tot și a toate?
Asen Asenov: Donația personală de 10.000 de milioane de euro pe care Tenko Nikolov a făcut-o Institutului pentru Calculatoare.
Reporter: Care este cuvântul anului 2022 pentru dv.?
Asen Asenov: Luptă. (Rador)