Anunț de ultimă oră pentru românii care s-au vaccinat cu Johnson&Johnson! Când și cu ce vor putea face rapelul

Sursa foto: Arhiva EVZ

Coordonatorul CNCAV, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunţat că românii care s-au vaccinat cu Johnson&Johnson și care au mai mult de șase luni de la inoculare, pot merge să facă rapelul începând cu luni, 8 noiembrie.

Aşadar, toţi românii vaccinaţi cu Johnson&Johnson şi și care au mai mult de șase luni de la inoculare, pot merge să facă rapelul începând de luni, 8 noiembrie.  Recomandarea este administrarea unui vaccin pe bază de ARN mesager, Pfizer sau Moderna, dar, alternativ, ei pot opta pentru același vaccin cu care s-au imunizat prima dată, a declarat, sâmbătă, coordonatorul CNCAV, medicul Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: de luni românii care s-au vaccinat cu Johnson&Johnson pot merge să facă rapelul

„Începând de luni, 8 noiembrie, persoanele care au fost avccinate cu vaccinul de la compania Johnson&Johnson, care au mai mult de 6 luni, se pot vaccina și cu doza de rapel, de primă intenție cu vaccin pe bază de ARN mesager. Alternativ pot opta și pentru vaccinul de la Johnson&Johnson”, a declarat Valeriu Gheorghiță, sâmbătă, la Maratonul Informării, care are loc în Capitală.

Valeriu Gheorghiță a spus, la finalul lunii octombrie, că în baza recomadărilor şi studiilor ştiinţifice s-a decis ca toate persoanele care au fost vaccinate cu vaccin de la Johnson&Johnson vor avea recomandare de rapel după minim 6 luni, de primă intenţie, cu vaccinuri pe baza de ARN mesager, fie de la Pfizer, fie de la Moderna, iar în cazul în care se optează pentru Moderna, doza va fi întreagă. De asemenea, persoanele care au fost vaccinate cu vaccin de la compania Johnson&Johnson vor putea opta la rapel şi pentru a face acelaşi tip de vaccin, adică Johnson&Johnson, opțiunea fiind a fiecărei persoane.

În aprilie SUA a suspendat vaccinarea cu Johnson & Johnson după apariția unor cheaguri de sânge

Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) va stopa folosirea vaccinului Johnson&Johnson în centrele de imunizare federale și a îndemnat statele să facă același lucru, până când experții vor analiza cazurile de cheaguri de sânge apărute printre persoanele vaccinate, unul dintre ele - fatale, au anunţat autoritățile citate de New York Times.

„Până când acest proces se va termina, recomandăm o pauză în folosirea vaccinului, dintr-un exces de precauție”, au declarat doctorul Anne Schuchat, director adjunct al CDC, și doctorul Peter Marks, director al Centrului pentru Cercetare și Evaluare Biologică al FDA, într-un comunicat.

Cheagurile de sânge după vaccinarea cu Johnson & Johnson, analizate și de EMA

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), de asemenea,  anunțase că a început să examineze rapoarte legate de apariția unor cheaguri de sânge la persoane cărora le-a fost administrat vaccinul Johnson & Johnson, al patrulea ser aprobat în UE.

Vaccinul Johnson & Johnson se administrează într-o singură doză și poate fi depozitat la temperaturi mai mari decât cele de la congelatoare, ceea ce facilitează foarte mult distribuţia acestuia.

Datele preliminare din studiul clinic privind vaccinul Johnson & Johnson arată că acesta are o eficacitate de 67% în prevenirea bolii simptomatice, reducând semnificativ cazurile de COVID-19 în rândul persoanelor imunizate.