Coordonatorul CNCAV, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunţat că românii care s-au vaccinat cu Johnson&Johnson și care au mai mult de șase luni de la inoculare, pot merge să facă rapelul începând cu luni, 8 noiembrie.
Valeriu Gheorghiță: de luni românii care s-au vaccinat cu Johnson&Johnson pot merge să facă rapelul
„Începând de luni, 8 noiembrie, persoanele care au fost avccinate cu vaccinul de la compania Johnson&Johnson, care au mai mult de 6 luni, se pot vaccina și cu doza de rapel, de primă intenție cu vaccin pe bază de ARN mesager. Alternativ pot opta și pentru vaccinul de la Johnson&Johnson”, a declarat Valeriu Gheorghiță, sâmbătă, la Maratonul Informării, care are loc în Capitală.
În aprilie SUA a suspendat vaccinarea cu Johnson & Johnson după apariția unor cheaguri de sânge
Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) va stopa folosirea vaccinului Johnson&Johnson în centrele de imunizare federale și a îndemnat statele să facă același lucru, până când experții vor analiza cazurile de cheaguri de sânge apărute printre persoanele vaccinate, unul dintre ele - fatale, au anunţat autoritățile citate de New York Times.
„Până când acest proces se va termina, recomandăm o pauză în folosirea vaccinului, dintr-un exces de precauție”, au declarat doctorul Anne Schuchat, director adjunct al CDC, și doctorul Peter Marks, director al Centrului pentru Cercetare și Evaluare Biologică al FDA, într-un comunicat.
Cheagurile de sânge după vaccinarea cu Johnson & Johnson, analizate și de EMA
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), de asemenea, anunțase că a început să examineze rapoarte legate de apariția unor cheaguri de sânge la persoane cărora le-a fost administrat vaccinul Johnson & Johnson, al patrulea ser aprobat în UE.
Vaccinul Johnson & Johnson se administrează într-o singură doză și poate fi depozitat la temperaturi mai mari decât cele de la congelatoare, ceea ce facilitează foarte mult distribuţia acestuia.
Datele preliminare din studiul clinic privind vaccinul Johnson & Johnson arată că acesta are o eficacitate de 67% în prevenirea bolii simptomatice, reducând semnificativ cazurile de COVID-19 în rândul persoanelor imunizate.