În 2011, 56 de milioane de chinezi au folosit Internetul pentru prima oară

În 2011, 56 de milioane de chinezi au folosit Internetul pentru prima oară

Anul trecut, 56 de milioane de chinezi, aproape de trei ori populaţia României, au folosit Internetul pentru prima oară. Ultimele cifre, publicate ieri, arată că în China numărul utilizatorilor de Internet a ajuns la 513 de milioane de persoane.

China este pe primul loc în topul ţărilor cu cei mai mulţi utilizatori de Internet.

Majoritatea utilizatorilor folosesc weibos, microbloguri similare Twitter-ului, care trec de cenzura dură a autorităţilor. Aceste microbloguri au mare succes în rândul chinezilor, întrucât le oferă posibilitatea de a-şi exprima dezacordul faţă de guvernul lor, faţă de corupţie, ori alte injustiţii ale autorităţilor faţă de cetăţeni. Astfel, de la numai 63 de milioane de utilizatori la finele anului 2010, în decembrie 2011 cifrele au ajuns la 250 de milioane de utlizatori de microbloguri, conform bilanţului realizat de Centrul chinez de informare în domeniul Internetului (CNNIC).

Cifrele mai arată că, în ceea ce priveşte utilizarea Internetului în China, încă mai există diferenţe semnificative între zonele bogate şi cele sărace, astfel că în cea mai săracă regiune a Chinei, Guizhou, situată în sud-vestul ţării, doar 24,2% din populaţia totală a folosit internetul anul trecut. Cea mai mare concentraţie rămâne, în continuare în mediul urban, dar şi în mediul rural se simte o creştere. Astfel, în aceste zone bilanţul pe 2011 arată cu 8,9% mai mulţi utilizatori decât în 2010, ajungând la 136 de milioane.

În Beijing, aproape 70% din populaţia totală a folosit internetul în 2011.

Din 2005, autorităţile chineze au început să-şi concentreze controlul şi cenzura din zona tradiţională de informare, spre zona online. Sunt frecvente cazurile în care autorităţile au blocat diverse site-uri din cauza conţinutului politic considerat sensibil. Botezat[ “Marele Firewall al Chinei" (cu trimitere la Marele Zid Chinezesc), cenzura are marea provocare de a limita, pe cat posibil, influenţa negativă în rândul opiniei publice prin site-uri care să discrediteze conducerea. Cei care folosesc weibo au descoperit că aceste microbloguri le permit să ţină piept cenzurei, prin republicarea articolelor şi a imaginilor al căror acces a fost blocat de autorităţi. Un astfel de exemplu este o ştire, publicată luna trecută, cu privire la o revoltă împotriva Partidului Comunist în oraşul Wukan din sud-estul Chinei. Anunţul a fost publicat pe un microblog şi a atras atenţia presei internaţionale. O altă urmare a folosirii platformei weibos a fost o scădere simţitoare a utilizatorilor de servicii tradiţionale de comunicare online, ca e-mail-ul, forumurile şi blogurile.

Ca o tentativă de a menţine, totuşi, un control asupra articolelor postate pe weibos, autorităţile din Beijing şi din Shanghai cer acum utilizatorilor să se înscrie cu numele lor real.

Ne puteți urmări și pe Google News