În 2008, Curtea a dat decizie de neconstituționalitate

În 2008, Curtea a dat decizie de neconstituționalitate

În momentul de față, aprobarea cereririi de arestare a unui parlamentar este reglementată în două moduri diferite, a explicat „Evenimentului zilei” avocatul Daniel Fenechiu, deputat independent.

Pierduți în proceduri

Este vorba, pe de o parte, de regulamentul Camerelor Parlamentului, care prevede ca cererile DNA să fie aprobate cu majoritatea membrilor Senatului sau Camerei Deputaților, în funcție de situație. Pe de altă parte, în 2008, CCR a declarat drept neconstituțional acest articol. Parlamentul nu l-a modificat însă, în acord cu decizia Curții Constituționale. Mai mult decât atât, Statutul deputaților și senatorilor a preluat și menținut formularea din regulament. Decizia CCR primează în fața regulamentelor și statutelor parlamentare. La un moment dat, Eugen Nicolicea (UNPR), actual ministru pentru relația cu Parlamentul, a încercat să armonizeze regulamentul cu decizia Curții, dar a primit aviz negativ de la Consiliul Legislativ și Ministerul Jus tiției, condus la acea vreme de Cătălin Predoiu.

Constituția primează

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele Comisiei juridice a Camerei Deputaților, Bogdan Ciucă (PC), a reacționat și el pe tema votului dat luni în plenul Camerei Deputaţilor. În opinia sa, acest vot a respectat prevederile Legii fundamentale și ale Curții Constituționale. Acest fapt a fost întărit și de Augustin Zegrean, președintele CCR, care a fost extrem de zgârcit în a da detalii presei. Bogdan Ciucă a explicat, însă, în detaliu, procedura. „Comisia juridică şi plenul au aplicat procedurile legale în vigoare într-un mod corect. Nu aş vrea să intru acum într-un subiect care ţine cumva de apărarea doamnei Udrea şi nu vreau să sugerez eu soluţii nimănui. Ceea ce vă pot spune este că, atât deciziile Curții Constituționale, cât și Constituția ca atare, respectiv articolul 76 au fost respectate. Apărarea, evident este dreptul domniilor lor să găsească soluţii, nu vreau să le comentez. Ceea ce vă pot spune este că cel puţin Comisia juridică şi plenul Camerei au mers pe deciziile Curţii Constituţionale şi normei constituţionale prevăzute de articolul 76”, a susținut deputatul PC.

Pentru a corecta această ambiguitate legislativă, este nevoie să fie contestat la Curtea Constituțională strict alin. 4 al art. 24, din Statutul deputaților și senatorilor