Imprimanta, mai daunatoare ca tigara

Imprimanta, mai daunatoare ca tigara

Un studiu, realizat de o echipa de cercetatori din Australia pe 62 de imprimante, a dezvaluit ca 17 dintre acestea - 30% - au dispersat cantitati mari de toner in aer.

Profesorul Lidia Morawska de la Queensland University of Technology, care a coordonat studiul, considera ca "particulele foarte fine sunt cele mai ingrijoratoare, pentru ca pot patrunde adanc in interiorul plamanilor, unde determina aparitia unui risc major pentru sanatate".

"Particulele de toner dispersate de imprimante sunt minuscule, similare celor din fumul de tigara, si atunci fac aceleasi daune atunci cand ajung in interiorul plamanilor. Efectele asupra sanatatii pe care il are inhalarea de particule ultrafine depinde de compozitia particulelor, insa rezultatul poate varia de la o iritatie respiratorie la boli mai grave, cum ar fi problemele cardiovasculare sau cancerul", a spus ea.

Studiul, efectuat intr-un imobil de birouri din Brisbane (Australia), a aratat ca numarul de particule aflate in aer creste de cinci ori in timpul orelor de program.

Ne puteți urmări și pe Google News

Emisiile de particule au fost si mai grave in cazul cartuselor uzate de toner si atunci cand imaginile si graficele au solicitat cantitati mai mari de toner pentru imprimare.