Impozitarea profitului marilor companii. Ce s-a schimbat

Impozitarea profitului marilor companii. Ce s-a schimbat Sursa foto: Pixabay

Guvernul a cerut impozit mai mare la profiturile companiilor cu cifră de afaceri de cel puţin 750 de milioane de euro. Executivul dorește să stabilească o limită privind concurenţa în ceea ce priveşte cotele impozitului pe profit.

Guvernul a aprobat joi un proiect de lege care vizează impozitarea profitului marilor companii cu o cotă minimă de 15%. Marile grupuri sau întreprinderi multinaţionale şi naţionale a căror cifră de afaceri anuală consolidată este de cel puţin 750 de milioane de euro sunt vizate.

Impozitarea profitului marilor companii

Proiectul de lege transpune în legislaţia naţională directiva UE 2022/2523 privind asigurarea unui nivel minim global de impozitare a grupurilor de întreprinderi multinaţionale şi a grupurilor naţionale de mari dimensiuni în Uniune.

Directiva urmăreşte conţinutul şi structura regulilor model ale OCDE.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Această reformă urmăreşte să stabilească o limită privind concurenţa în ceea ce priveşte cotele impozitului pe profit, prin stabilirea unui nivel minim global de impozitare. Prin eliminarea unei părţi a avantajelor generate de transferul profiturilor către jurisdicţii cu impozitare zero sau foarte scăzută se vor crea condiţii de concurenţă echitabilă. Practic, sistemul de impozitare va determina plata unui impozit echitabil indiferent de locul unde îşi desfăşoară activitatea”, se precizează în comunicat.

Ciolacu

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Se întâmplă de la 1 ianuarie 2024

Multinaționalele care au o rată efectivă de impozitare a profitului mai mică de 15% în România vor contribui la bugetul național cu diferența până la acest prag.

Primul an de aplicare a impozitului minim global va fi 2024. Cu toate astea, primul termen de raportare va fi stabilit la 18 luni de la finalul anului 2024.

„Societățile multinaționale sau naționale care fac parte din grupuri care au înregistrat o cifră de afaceri mai mare de 750 de milioane de euro în cel puțin doi ani din perioada 2020 - 2023 vor datora, începând de la 1 ianuarie 2024, un impozit pe profit efectiv de minimum 15%. Astfel, multinaționalele care au o rată efectivă de impozitare a profitului mai mică de 15% în România vor contribui la bugetul național cu diferența până la acest prag”, a explicat, într-un articol remis recent redacției noastre, Ana Petrescu-Mujdei, Senior Manager la Deloitte România.

Impozitararea profitului ar putea aduce probleme

Specialiștii EY România consideră că impozitul minim global de 15% va transforma facilitățile fiscale în ceva aproape inutil.

Ei au mai spus că această interacțiune va fi o provocare pentru multe jurisdicții și multinaționale.

„În conformitate cu regulile globale de combatere a erodării bazei de impozitare, beneficiul financiar al multor stimulente fiscale ar putea fi diluat în mod semnificativ de un impozit suplimentar în cazul în care un stimulent fiscal duce cota de impozitare efectivă a unei multinaționale sub 15% în jurisdicția respectivă. Această interacțiune creează o provocare pentru multe jurisdicții și multinaționale care, confruntate cu o urgență climatică și cu obiective dificile în materie de emisii, s-au bazat pe stimulente financiare și fiscale pentru a-și cataliza obiectivele ESG.”, aus pus specialiștii pentru Avocatnet.