Impozitarea progresivă. Ministrul Finanțelor spune de ce măsura nu ar aduce mai mulți bani la buget

Impozitarea progresivă. Ministrul Finanțelor spune de ce măsura nu ar aduce mai mulți bani la buget Sursă foto: Arhiva EVZ

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, susține că impozitarea progresivă nu este benefică pentru statul nostru, însă,„pledează” pentru cota unică, deoarece încurajează forța de muncă.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, spune că țara noastră are nevoie de cota unică, nu de impozitare progresivă, deoarece oamenii ar rămâne cu mai mulți bani în buzunare. În România, au fost discuții în coaliție pe tema introducerii impozitării progresive, însă, până la acest moment nu s-a ajuns la o decizie în acest sens.

Cota unică vs impozitarea progresivă. Ministrul Finanțelor spune de ce prima variantă este mai bună pentru români

Marcel Boloș, despre pensii

Marcel Boloș Sursa Foto: Facebook

„Cota unică impulsionează forța de muncă și ajută românii să rămână cu mai mulți bani în buzunare. Și-a dovedit această utilitate imensă pentru economie și populație”, s-a exprimat Marcel Boloș, pentru Digi 24. 

Ministrul Finanțelor spune că impozitarea progresivă înseamnă ca oamenii să plătească mai mult statului,lucru care nu ar fi  de dorit nici măcar în cazul oamenilor cu venituri mici.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Impozitarea progresivă înseamnă să iei mai mulți bani din buzunar la oameni, e adevărat că la cei cu venituri mici mai puțin, la cei cu venituri mari iei mai mult, dar tot iei bani, a explicat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, conform sursei citate.

Un raport al Băncii Mondiale, realizat pentru Guvern și finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență recomandă introducerea cotei progresive de impozitare, pentru a strânge mai mulți bani la buget , ca măsură complementară taxelor introduse de la 1 ianuarie.

Deficitul bugetar. De unde colectează statul bani

ANAF

Deficitul bugetului consolidat a fost de 0,45% din PIB în luna ianuarie a acestui an, comparativ cu 0,25% din PIB în prima lună a anului trecut, potrivit celor mai recente date ale  Ministerului Finanţelor.

"Execuţia bugetului general consolidat pe luna ianuarie 2024 s-a încheiat cu un deficit de 7,89 miliarde lei, respectiv 0,45% din PIB, faţă de deficitul de 4,02 miliarde lei, respectiv 0,25% din PIB aferent lunii ianuarie 2023", se arată în documentul de la Finanţe.

Veniturile totale au însumat 47,39 miliarde lei în ianuarie 2024, în creştere cu 19,7% (an/an). Dinamica acestora a fost susţinută în principal de evoluţia încasărilor din contribuţii de asigurări, TVA, accize şi fonduri europene, precizează Ministerul Finanțelor.