Impozit nou pentru românii care nu-și pot justifica veniturile. Aceștia vor plăti 70% din sumele pe care nu le pot justifica, conform unui act normativ care a intrat în vigoare luna aceasta.
Prima zi a lunii iulie vine cu o nouă taxă, alături de majorarea accizelor la carburanți și a scumpirilor la gaze. Noua taxă va fi plătită de cei care obțin bani din surse pe care nu le pot justifica.
Impozit de 70% pentru români
Începând cu prima zi a lunii iulie, românii care nu-și pot justifica veniturile vor plăti o taxă mai mare. Noul impozit este stabilit în procent de 70% din totalul sumelor obținute din surse ce nu pot fi justificate. Coform reglementărilor în vigoare acest procent se va aplica inclusiv persoanelor care erau în procedură de verificare. Aceasta chiar dacă nu au primit decizie de impunere cu vechiul impozit de 16%.
Prevederile privind impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate apare în Legea nr. 296/2023. Este vorba despre actul normativ privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.
„Art. 117: Definirea și impozitarea veniturilor a căror sursă nu a fost identificată: Orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului și al accesoriilor”, prevede actul normativ.
Legea îi sancționează pe cei care au obținut banii în mod ilegal, din evaziune fiscală și nu pot justifica veniturile realizate. Aceștia vor fi obligați să plătească un impozit de 70%, din ceea ce au obținut ilegal, statului.
ANAF nu taxează darul pe nuntă și botez
Odată cu apariția legii, a apărut și o dezbatere în legătură cu venturile obținute din darurile de nuntă sau botezuri. Se știe că în anumite situații, aceste daruri pot ajunge la sume foarte consistente. În unele cazuri există suspiciunea că prin intermediul acestor daruri, în special atunci când vorbim despre politicieni. sunt spălați bani negri rezultați din corupție.
Inspectorii ANAF susțin că darurile de nuntă nu vor fi supuse acestui impozit de 70%. Aceasta cu condiția ca beneficiarii, respectiv mirii, să declare sumele la Fisc. Codul Fiscal face următoarea precizare atunci când se referă la definirea şi impozitarea veniturilor a căror sursă nu a fost identificată, ci anume:
„Orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor.”
Cota de impozit a fost de 16%
Până la 1 iulie, cota de impozitare pentru veniturile a căror sursă nu a fost identificată a fost de 16 %. Vechiul impozit era cu doar 6% mai mare decât cota standard impusă contribuabililor.
Aplicarea unei cote de impozit de 70% reprezintă o formă de sancțiune pentru veniturile realizate din surse neînregistrate. Autorii măsurii susțin că aceasta contribuie la protejarea mediului de afaceri onest, de interferențele din zona evaziunii fiscale.