ANAF nu iartă nimic. Impozit de 70% pe averile care nu pot fi justificate

ANAF nu iartă nimic. Impozit de 70% pe averile care nu pot fi justificate ANAF. Sursa foto: Arhiva EVZ

ANAF a început să atenționeze contribuabilii din România că impozitul pe averile a căror sursă nu poate fi justificată crește de la 16% la 70%, de la 1 iulie 2024.

ANAF, impozit de 70% pe averile care nu pot fi justificate

Mai exact, „orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată se impune impozite de 70% pe unele averi.  Deja, unii români care stau extrem de bine la capitolul financiar au primit somații.

De exemplu, D.G.R.F.P. informează contribuabilii-persoane fizice „care realizează venituri a căror proveniență nu poate fi dovedită , că prin Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, a fost adusă o modificare importantă constând în majorarea cotei de impozitare la 70%.

Trecerea de la cota de impozit pe venit de 16% la cea de 70% se va face începând cu data de 1 iulie 2024 și se va aplica deciziilor de impunere emise de organele fiscale începând cu aceeași dată”, se arată în comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

În prezent, cota de impozit pentru veniturile a căror sursă nu a fost identificată este de 16 %

De asemenea, ANAF mai precizează că prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor.

„Orice venituri constatate de organele fiscale, în condiţiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată, se vor impune cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor.

Hesap Makinesi Hesaplama Güvence - Pixabay'de ücretsiz fotoğraf - PixabayANAF, impozit de 70% pe averile care nu pot fi justificate. Sursa foto: Pixabay

În prezent, cota de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a căror sursă nu a fost identificată este de 16 %, doar cu 6 % mai mult decât cota standard impusă contribuabililor corecți, fapt care nu este de natură a conduce la echitatea impunerii și conformarea voluntară. Sancționarea activităților neînregistrate fiscal conform legii contribuie la protejarea mediului de afaceri onest, de interferențele din zona evaziunii fiscale.

ANAF, avertisment pentru cei care nu și-au declarat veniturile corect

Ca urmare, până la data intrării în vigoare a noilor prevederi legale ( 1 iulie 2024), în vederea conformării, contribuabilii au oportunitatea de a-și declara veniturile și de a-și plăti obligațiile fiscale aferente acestora, evitând situația încadrării acestora în categoria de risc fiscal, cu consecința impunerii cu o cotă de impozitare majorată și a obligațiilor fiscale accesorii aferente acestora.

Baza legală: -Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung” se arată în comunicatul transmis de ANAF.