"Dacă mai urcă euro, nu vom mai putea aduce medicamente. Avem deja pierderi de 50 de miliarde de euro", a afirmat Viorel Vasile, preşedintele Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR).

Asociaţia avertizează că deprecierea leului cumulată cu îngheţarea preţurilor la medicamente la nivelul lunii aprilie 2007 fac imposibilă continuarea importului de medicamente, care se vor găsi în farmacii şi spitale doar în măsura în care acestea le mai au în stoc.

Importatorii de medicamente sunt revoltaţi pentru că au fost nevoiţi să cumpere medicamente de la producătorii străini la cursul de 3,8 lei/ euro şi să le vândă la 3,3 lei/ euro.

Mai mult, legislaţia fiscală românească având prevederi foarte clare în ceea ce priveşte vânzarea în pierdere, în cazul în care ar dori să continue livrărilor, importatorii de medicamnete sunt puşi într-o situaţie fără ieşire: ori înclacă legea vânzând sub preţul de achiziţie or o încalcă vânzând peste preţul stabilit de Ministerul Sănătăţii.

Membrii ADIM doresc să atragă atenţia asupra faptului că în ultimii trei ani medicamentele cu prescripţie au cunoscut reduceri de preţuri de 30-35% în timp ce salariile, preţurile la utilităţi şi la carburanţi au crescut în medie cu peste 50%.