Importurile de gaze ale Turciei scad de la un nivel record la aproape 54,7 miliarde de metri cubi în 2022

Importurile de gaze ale Turciei scad de la un nivel record la aproape 54,7 miliarde de metri cubi în 2022 Sursa:Arhiva evz

Importurile de gaze naturale ale Turciei în 2022 au înregistrat un regres față de recordul înregistrat în anul precedent, potrivit organismului de supraveghere a energiei din această țară, determinat în parte de o producție mai mare de energie din resurse regenerabile care a dus la scăderea consumului de gaze.

Importurile din 2022 au scăzut cu aproximativ 6,9 % față de anul precedent, la aproape 54,7 miliarde de metri cubi (mld. mc), a precizat Autoritatea de reglementare a pieței energiei (EPDK) într-un raport privind piața gazelor naturale din 2022, un an marcat de o criză globală prelungită a aprovizionării cu energie și de prețurile care au explodat după invazia Rusiei în Ucraina.

Se estimează că importurile vor scădea și mai mult în acest an, având în vedere că Turcia a început în aprilie să pompeze gaze în rețeaua națională dintr-o vastă rezervă din Marea Neagră, descoperită treptat în august 2020.

Consumul anual de gaze atinsese un record de aproape 60 de miliarde de metri cubi în 2021, față de 48 de miliarde de metri cubi în 2020, un an umbrit de pandemia de Coronavirus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consumul a scăzut substanțial

Consumul de anul trecut a scăzut cu 10,58 % în ritm anual, la 53,5 mld. mc, față de cele peste 60 mld. mc estimate la începutul anului, se arată în raportul EPDK.

Cea mai mare parte a importurilor de gaze din 2022, respectiv 39,49 mld. mc, a venit prin conducte, în timp ce aproximativ 15,17 mld. mc au fost importate sub formă de gaze naturale lichefiate (GNL), arată datele.

Turcia este a cincea cea mai mare piață de gaze naturale din Europa, cu aproximativ 20 de milioane de abonați și un consum mediu anual de aproximativ 55 de miliarde de metri cubi.

În pofida prețurilor record înregistrate pe bursele europene de gaze naturale în zilele de vârf ale crizei de aprovizionare cu energie, utilizatorii rezidențiali, comerciali și industriali de gaze naturale din Turcia au fost cel mai puțin afectați datorită avantajelor care decurg din investițiile mari în instalații de infrastructură de gaze naturale și din importurile de gaze naturale la vedere, a declarat președintele EPDK, Mustafa Yılmaz, citat în raport.

Aproximativ 21,57 miliarde de metri cubi, sau 39,47 % din gazul importat anul trecut a provenit din Rusia, potrivit raportului, în timp ce restul a venit din Iran (9,4 miliarde de metri cubi), Azerbaidjan (8,7 miliarde de metri cubi), SUA (5,6 miliarde de metri cubi) și Algeria (5,3 miliarde de metri cubi).

Raportul a precizat că exporturile de gaze ale Turciei au crescut cu 51,8 %, ajungând la 581,43 milioane de metri cubi. Aproape jumătate din această cantitate, respectiv 254,86 milioane de metri cubi, a fost livrată Bulgariei, urmată de Grecia, cu 228,29 milioane și Elveția, cu 98,23 milioane. Producția anuală de gaze a scăzut cu 3,7 % de la an la an, la 379,81 milioane de metri cubi, arată datele.

Turcia a început producția din rezerva din Marea Neagră

În aprilie, Turcia a lansat producția din rezerva din Marea Neagră, estimată la peste 710 miliarde de metri cubi (mld. mc) de gaze și a cărei valoare este estimată la aproximativ jumătate de miliard de dolari, promițând să limiteze dependența externă a țării și să reducă prețurile la energie pentru consumatori.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat că 25 de metri cubi de gaz natural, folosit în bucătării și pentru apă caldă, vor fi furnizate lunar gratuit gospodăriilor timp de un an, începând cu luna mai.

Yılmaz a declarat că atât creșterea volumului tranzacțiilor care va avea loc ca urmare a faptului că gazul achiziționat prin importuri spot de gaze prin conducte va fi vândut pe piața organizată, cât și varietatea de aprovizionare care va fi asigurată de câmpul de gaze din Marea Neagră pe piață "vor servi, de asemenea, obiectivului nostru de a deveni un centru de tranzacționare a gazelor naturale", scrie Daily Sabah.