Evenimentul Zilei > Economie > Importurile de alimente au atins un RECORD ISTORIC în 2016
Importurile de alimente au atins un RECORD ISTORIC în 2016

Importurile de alimente au atins un RECORD ISTORIC în 2016

Cu toate că 2016 a fost unul dintre cei mai buni ani agricoli, importurile de alimente ale României au atins recordul istoric de 5,8 miliarde de euro, pe fondul incapacităţii producţiei locale de a satisface cererea internă de consum, reiese din statisticile oficiale consultate de Mediafax.

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că în 2016 valoarea totală a importurilor României a fost de 67,3 miliarde de euro, din care 8,7% (5,8 miliarde de euro) au reprezentat importurile de produse alimentare, băuturi şi tutun. Iar valoarea totală a exporturilor României a fost de 57,3 miliarde de euro, din care 8,4% (4,8 miliarde de euro) au reprezentat exporturile de produse alimentare, băuturi şi tutun. 

Raportând importurile alimentare de 5,8 miliarde de euro la exporturile de 4,8 miliarde de euro realizate anul trecut, a rezultat un deficit comercial la capitolul alimente de un miliard de euro – şi acesta este un record al perioadei postdecembriste.

Numai în cazul laptelui, importurile au crescut cu aproximativ 25%, achiziţiile de peste graniţă ajungând la o pondere maximă istorică de 45% din consumul naţional.

Tot din statisticile oficiale poate fi extrasă şi explicaţia pentru aceste recorduri: producţia industrială a fost net depăşită de cererea internă de consum.

În aceşti ultimi ani, România a consemnat încă un fenomen inedit, care a impulsionat importurile de alimente: necesarul de consum al familiilor din micile gospodării rurale a depăşit producţia din propria grădină chiar şi la tradiţionalele fructe, legume şi alte produse agricole, astfel că ţăranii au ajuns să le cumpere tot de la retaileri, pe lângă alimentele de bază. Iar retailerii se aprovizionează cu precădere din import. Citiţi mai multe aici

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: