Zahărul din Ucraina ruinează producătorii români. Fermierii cer înăsprirea legislației

Principalii cultivatori de sfeclă de zahăr din țară atrag atenția asupra faptului că piața locală este în continuare plină de podusele mai ieftine din țară vecină. Drept urmare, solicită ca mecanismul de limitare a importurilor de zahăr din Ucraina să fie revizui

Legislația în vigoare limitează importurile de zahăr din Ucraina, dar chiar și în aceste condiții principalii retaileri importă cantități uriașe din țara vecină, în detrimentul cultivatorilor și producătorilor autohtoni.

Zahăr ieftin din Ucraina

Agricultorii deplâng fatpul că Ucraina practică un preț de dumping pentru zahăr, prin urmare, solicită sprijinul autorităților centrale pentru a corecta această situație. Fabrica de zahăr Luduș acuză faptul că lanțul de magazine Lidl a achiziționat mai puțină marfă decât au convenit inițial.

În tot acest timp, retailerul german vinde zahărul la prețul de 4 lei/kg, în condițiile în care atât costă producția unui kilogram de zahăr produs în România. În acest sens, reprezentanții fabricii au consemnat această situație într-o scrisoare adresată Guvernului.

Principalii cultivatori de sfeclă de zahăr din țară atrag atenția asupra faptului că piața locală este în continuare plină de podusele mai ieftine din țară vecină. Drept urmare, solicită ca mecanismul de limitare a importurilor de zahăr din Ucraina să fie revizuit.  În cazul în care situația nu este remediată, fermierii și procesatorii fermierii și procesatorii riscă prejudicii semnificative.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Cultivatorii susțin că marfa din Ucraina ajunge la noi în țară prin Bulgaria și astfel importatorii fentează articolul de lege care regelmentează importurile de zahăr din Ucraina.

Cum se fentează legea

„În contextul în care doar prețul de producție al zahărului din sfeclă de zahăr în campania din acest an a fost similar cu cel pe care comerciantul îl are la raft, ne întrebăm cum pot procesatorii români să-și vândă marfa și totodată dacă merită ca aceștia să achiziționeze materia primă de la fermierii români.

Fără îndoială, în condițiile în care actul normativ mai sus menționat ( OUG  84/2023 – n.red) nu își face aplicabile prevederile, iar importurile de zahăr din Ucraina prin T1 (procedura de tranzit comun – n.red) sunt masive, zahărul produs în România nu se va putea vinde, iar fermierii nu-și vor primi contravaloarea pe sfecla de zahăr furnizată procesatorilor. Suntem de părere că cea mai bună cale de soluționare a problemelor este dialogul și am convenit asta și în întâlnirile avute cu reprezentanții Guvernului cu ocazia ultimelor manifestărilor din stradă ale fermierilor și transportatorilor.

Însă, în condițiile în care actele normative adoptate nu sunt puse în aplicare așa cum este firesc să se întâmple într-o țară democratică, ne vedem în situația neplăcută de a recurge din nou la manifestări de protest în fața instituțiilor îndriduite cu aplicarea reglementărilor legale și a vămilor”, se arată în scrisoarea adresată instituțiilor statului consultată de Economica.

Producătorii locali de zahăr sunt afectați

Producătorii susțin că Lidl a diminuat cantitatea de zahăr produs în România ca urmare a faptului că prețul/kg de zahăr practicat de fabrica de Luduș este mult mai mare decât oferta celorlalți distribuitori. În catalogul operatorului economic se arată că în perioada 12-18.02.2024 retailerul va comercializa brandul Delamrio cu 3,99 de lei, un preț mult mai mic decât cel al pieței. Confruntat cu aceste situții retailerul a precizat următoarele:

„Produsul la care faceți referire nu este produs marcă proprie Lidl și a făcut parte din oferta noastră in – and -out. Așa cum știți, Lidl România are un model de business bazat pe un sortiment permanent (produse care sunt mereu disponibile la raft), și produse in-and-out care se găsesc la raft o perioadă limitată. Pentru mai multe detalii despre zahărul Delmario, vă rugăm să luați legătura cu furnizorul / procesatorul care îl deține în portofoliu”, au transmis oficialii Lidl.

Sursa: Dreamstime.com

În cursul anului trecut Fabrica de zahăr Luduș a produs 24.000 de tone de zahăr

Pe de altă parte patronatul Zahărului, organismul care reprezintă interesele procesatorilor a transmis că nu are cunoștință despre intenția principalilor retaileri din România de a cumpăra mai mult zahăr din statele vecine.

„Nu am cunoștință despre un astfel de caz și nici nu imi vine să cred că se poate întâmpla așa ceva. Vorbim despre jucători mari care, procedural, au contracte pe termen lung. Nu cred să facă astfel de greșeli. În plus, consumul de zahăr în România este de 22 de kilograme pe cap de locuitor, pe an, inclusiv în dulciuri, ceea ce înseamnă că la o diferență de preț de, să spunem, 50 de bani, consumatorul ar plăti în plus aproximativ 10 lei pe an”, a explicat pentru Economica Bejan Gheorghe, Director Executiv al Patronatului Zahărului din România.

În cursul anului trecut Fabrica Luduș a produs 24.000 de tone. În acest an, procesatorul a încheiat contracte de procesare a mărfii cu fermierii români pentru 7.300 de hectare. Adică de două ori mai mult decât anul trecut, o cantitate suficientă pentru a asigura 92% din capacitatea de producție a fabricii.