Potrivit unui studiu realizat de universitățile din Geneva și München, activitatea sistemului nostru imunitar variază în funcție de momentul zilei, fiind mai eficientă dimineața decât seara. Din acest motiv se recomandă vaccinare la începutul zilei.
„Răspuns imunitar mai bun dimineața”
Această funcție a sistemului imunitar este punctată de fapt de ceasul nostru biologic intern, un ceas foarte sensibil la apariția luminii. Mai bine luați în considerare, acest ritm natural al apărării noastre imune ar face posibilă atât optimizarea eficacității vaccinurilor, dar și a altor medicamente care interacționează cu sistemul nostru imunitar, de exemplu imunoterapiile împotriva anumitor tipuri de cancer sau tratamentul bolilor.
„Este un răspuns imunitar mai bun dimineaţa decât după-amiaza cu de două ori mai mulţi anticorpi dimineaţa decât după-amiaza”, a explicat imunologul Christoph Scheiermann.
Nu doar vaccinul trebuie făcut dimineaţa, ci şi alte tratamente
Ca urmare dacă sistemul reacţionează imediat în cazul unei infectări, apărarea va fi pe termen lung în cazul vaccinării. Variaţiile performanţelor sistemului imunitar sunt explicate prin ceasul biologic intern care este sensibil la alternanţa zi-noapte.
„Funncţionează ca un sistem care economiseşte energie pentru a utiliza mai bine resursele în conformitate cu nevoile urgente”, a adăugat Christoph Scheiermann.
Cercetătorii mai spun că este imposibil de stabilit când este sistemul imunitar cel mai vulnerabil. Totuşi, studiul oferă indicii privind alegerea unui moment mai bun pentru realizarea vaccinării anti-COVID, dar şi pentru efectuarea altor tratamente, scrie europe1.fr.