Important! Care este temperatura maximă permisă elevilor și profesorilor la Bacalaureat

Important! Care este temperatura maximă permisă elevilor și profesorilor la Bacalaureat Bacalaureat. Sursa foto: EVZ

Ministerul Educației a anunțat că a schimbat valoarea temperaturii corpului pentru profesorii şi elevii implicaţi în susţinerea examenelor de Bacalaureat sau Evaluarea Națională.

Temperatura corporală permisă elevilor și profesorilor la examenele naționale este de 37,3 grade Celsius, potrivit infograficelor publicate sâmbătă de Ministerul Educației.

Temperatura este cu 0,3 grade peste cea prevăzută de Ministrul Sănătății în Ordinul comun cu ministrul Educației privind regulile din școli în perioada cursurilor de pregătire și a examenelor.

Modificarea vine după ce Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a anunțat că temperatura stabilită pentru accesul în spații comerciale al persoanelor este de 37,3 grade Celsius.

Ne puteți urmări și pe Google News

Arafat și-a justificat această limită spunând că „referința a fost luată de la Organizația Mondială a Sănătății”, informează edupedu.ro.

Factori care pot influenţa temperatura corporală

Valoarea optimă a temperaturii corporale de 37 de grade Celsius este considerată „o teorie depăşită”, aceasta fiind stabilită în secolul al XIX-lea de medicul german Carl Wunderlich. În 1992, un amplu studiu publicat în revista JAMA a relevat că temperatura corporală optimă minimă ar trebui să fie 36,8 grade Celsius, iar cea maximă, de 37,7 grade Celsius. De asemenea, studiul a arătat că temperatura corporală este mai crescută în mod normal în sezonul cald, în special pe parcursul zilei şi seara.

Valorile temperaturii corporale depind de metoda de măsurare a acesteia

De exemplu, termometrele care se utilizează la subraţ (metodă recomandată tuturor categoriilor de vârstă) pot indica valori chiar şi cu 1 grad Celsius mai mici faţă de cele care măsoară temperatura sublinguală (recomandată copiilor peste 4 ani), iar acestea, la rândul lor, au valori mai mici decât cele indicate în urma măsurării temperaturii intrarectale (cea mai precisă metodă) sau auriculare (recomandată copiilor peste 6 luni).

Cum luăm temperatura corect

Pot fi utilizate termometre care măsoară temperatura frunţii (metodă noninvazivă recomandată copiilor mai mari de 3 luni), dar acestea nu sunt la fel de precise precum termometrele intrarectale şi preţul este mult mai ridicat.

„Femeile la ovulaţie şi gravidele în primul trimestru pot avea, de asemenea, valori mai crescute ale temperaturii corporale, de 37,1-37,2 grade Celsius. Mai mult, temperatura bazală se poate menţine peste 37 de grade Celsius până la începutul trimestrului al doilea de sarcină, dacă au avut loc concepţia şi nidarea produsului de concepţie în uter”, spune dr. Cornelia Scărlătescu, medic specialist Medicină internă.