Evenimentul Zilei > Economie > Importăm din nou mai multe produse agroalimentare decât exportăm
Importăm din nou mai multe produse agroalimentare decât exportăm

Importăm din nou mai multe produse agroalimentare decât exportăm

România a reintrat pe deficit - 1,9 milioane de euro - în comerţul cu produse agroalimentare, după primele patru luni din 2014, potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

În care primul trimestru din acest an a fost încheiat cu un excedent de 9,4 milioane de euro, un plus menţinut timp de şapte luni consecutiv.

„După primele patru luni din 2014, balanţa comercială a consemnat un deficit de 1,9 milioane de euro, în scădere cu 99,5% faţă de valoarea înregistrată în perioada corespunzătoare din 2013, când soldul negativ a atins nivelul de 362,8 milioane de euro”, potrivit datelor MADR.  

„În condiţiile în care exporturile au crescut cu 22,8% şi importurile s-au diminuat cu 5,5%, determinând reducerea deficitului cu 360,9 milioane de euro faţă de aceeaşi perioadă din 2013, reintrarea pe deficit a balanţei comerciale poate fi explicată în principal prin mai slaba performanţă a fluxurilor lunii aprilie 2014, a doua lună consecutiv de scădere a exporturilor, după vârful excepţional din februarie 2014”, a anunțat MADR.

În perioada ianuarie-aprilie, exporturile României de produse agroalimentare totalizau 1,478 miliarde de euro, în creştere cu 22,8%, faţă de perioada similară din 2013, iar importurile au fost de 1,479 miliarde de euro, în scădere cu 5,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, consideră că anul 2014 se va încheia pe plus în ceea ce priveşte balanţa comercială cu produse agroalimentare a României, ca și 2013.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: