Implacabila EXPANSIUNE a ISIS. Cine o mai POATE opri?

Implacabila EXPANSIUNE a ISIS. Cine o mai POATE opri?

Cucerirea orașului strategic Ramadi reprezintă un pas important al ISIS pentru crearea unui „Stat Islamic” care să înglobeze Siria și Irak.

ISIS a repurtat o uriașă victorie cu importanță strategică  și de moral, cucerind la sfârșitul săptămânii orașul irakian Ramadi. Prin această cucerire, jihadiștii domnesc peste o vastă parte a provinciei deșertice Al-Anbar, care se întinde de la granițele siriene, iordaniene și saudite până la porțile Bagdadului. În plus, Ramadi se află la numai o sută de kilometri de capitala Irakului.

Mathieu Guidère, expert în problemele Islamului la Universitatea din Toulouse și autor al lucrării „Teroarea, noua eră”, explică pentru Le Figaro:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cucerirea orașului Ramadi, ca și cea a Mosulului la vremea respectivă, permite ISIS să asigure o continuitate teritorială a califatului său. Dacă Ramadi rămâne sub controlul său, va fi un moment de cotitură al războiului.”

Expansiunea jihadiștilor în Irak se produce lent, dar sigur. Ofensiva fulgerătoare a ISIS în Irak din iunie 2014 a produs o debandadă a armatei și poliției guvernamentale, mulți membri ai acestora abandonându-și pur și simplu pozițiile, scrie Le Nouvel Observateur.

Aproape un an mai târziu, cucerirea Ramadi marchează un nou eșec capital al forțelor regimului de la Bagdad, antrenate de consilieri americani. Orașele irakiene cucerite și ocupate reprezintă pentru ISIS tot atâtea trofee în panoplie, începând cu Mosul. Tikrit a fost singura localitate importantă recucerită de armată în aprilie, după opt luni de ocupație a jihadiștilor.

Când a făcut anunțul creării „Statului Islamic”, ISIS a declarat că acesta se întinde de la orașul sirian Alep până la provincia Diyala, în estul Irakului, lângă Bagdad.

O cercetare a Institutului american de Studii de Război, citată de Business Insider, rezumă astfel obiectivele ISIS:

„Apărarea interiorului Irakului și Siriei, extinderea la nivel regional și perturbarea și recrutarea pe scară internațională.”

De aceea, orașele din nord-vestul și vestul Irakului sunt cruciale pentru jihadiști, care încearcă să cucerească frontiera siriană pentru a facilita trecerea combatanților.

Săptămânalul german Der Spiegel a dezvăluit că în planurile ISIS se afla de multă vreme cucerirea Siriei. În 2006, liderul Abu Bakr Al-Baghdadi se întâlnește cu Hagi Bakr într-o închisoare americană din sudul Irakului. În 2013, în timp ce primul își înmulțește atacurile în Irak, al doilea profită de lipsa de unitate a rebelilor care înfruntă puterea lui Bashar Al-Assad, pentru a face din Siria o bază a ISIS, mai întâi, apoi a Califatului.

Mathieu Guidère explică:

„Atât în Irak cât și în Siria, gruparea stăpânește perfect teritoriul, iar impotența guvernelor centrale îi permite să prospere și să progreseze.”

ISIS are o importanță prezență în estul Siriei. A pus mâna pe vaste teritorii și încearcă să-și continue înaintarea. Săptămâna trecută, teroriștii au ajuns la porțile cetății antice Palmira, care figurează în patrimoniul universal UNESCO, înainte de a fi respinși duminică.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, „ISIS s-a retras din majoritatea cartierelor nordice” la mai puțin de 24 de ore după ce le cucerise, în urma unor confruntări violente cu aramata siriană. Totuși, jihadiștii rămân prezenți aproape peste tot împrejurul cetății, și, mai ales, la numai un kilometru de site-ul arheologic.

ISIS ar putea profita de dispersarea armatei siriene (care luptă cu rebelii și la Damasc, Dera și Alep) pentru a lansa o nouă ofensivă, și a continua înaintarea spre Homs.

Ca urmare a luptelor dintre armată și jihadiști, numărul morților civili nu încetează să crească. Peste 800 de persoane au fost ucise în luptele de la Ramadi, iar alte 315 au fost ucise la Palmira.

Peste 15.000 de persoane au fost ucise anul trecut în Irak, după șase luni de ciocniri între armată și ISIS, potrivit cifrelor furnizate de guvern.

ONG-ul britanic Iraq Body Count vorbește de 6.500 de morți de la începutul anului. De asemenea, ONU estimează că, per ansamblu, peste două milioane de irakieni au fost obligați să-și părăsească căminele, fugind de lupte.

În Siria, ultimii patru ani de război au făcut peste 220.000 de morți și peste patru milioane de refugiați, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului. Un adevărat exod s-a înregistrat către Turcia și Liban.