Împărţeala bugetului în coaliţie: UDMR, pe plus

Împărţeala bugetului în coaliţie: UDMR, pe plus

UDMR va controla, în 2012, peste 10 miliarde de lei numai la nivelul guvernului, cu 25% mai mult decât în 2011. PDL rămâne campion, cu 90 de miliarde.

Peste 100 de miliarde de lei, adică mai mult de jumătate din veniturile preconizate în proiectul de buget pe 2012, se duc către ministere, autorităţi şi agenţii guvernamentale. Din acest flux de fonduri bugetare alocate instituţiilor centrale, aproape 90% sunt controlate de către ministerele conduse de către reprezentanţi PDL. Nici UDMR nu are de ce să se plângă: prin cele trei ministere, SGG, regii, dar şi agenţiile aflate în sfera sa de influenţă, aproximativ 10 miliarde de lei se află în mâna sa, o sumă cu 25% mai mare decât cea de care a dispus în anul curent. UNPR este codaşul printre partidele aflate la putere: dispune de un singur portofoliu, cel al Apărării, prin Gabriel Oprea, care va primi un buget de 5,1 miliarde de lei, în creştere cu doar 0,2% faţă de 2011.

UDMR şi UNPR îşi iau însă revanşa în teritoriu, acolo unde zeci de miliarde de lei se varsă anual către autorităţile locale, în rândurile cărora au câştigat sau au racolat un procent semnificativ de primării.

PDL, "partea leului"

Pentru anul 2012, Guvernul a preconizat tăierea bugetelor unor ministere, cazul Culturii, Muncii, Agriculturii şi Justiţiei, şi a majorat bugetele altor instituţii guvernamentale, precum Transporturile şi Ministerul Turismului şi Dezvoltării. De exmplu, Transporturile vor primi 14,7 miliarde, iar ministerul condus de Elena Udrea, 3,1 miliarde. Ministerul Muncii gestionează un buget mamut, de 31,9 miliarde de lei, cu 1,3 miliarde mai puţin decât în 2011.

Un calcul estimativ arată că numai prin portofoliile ministeriale deţinute, reprezentanţii PDL controlează 89,5 miliarde de lei pe fondul unei proiecţii bugetare totale de 195,35 miliarde lei, venituri la stat. La această sumă se mai adaugă alte miliarde, suma banilor alocaţi diverselor agenţii, regii şi autorităţi guvernamentale, cum ar fi AVAS, ANI, APIA, ANSVSA, CNAS, Agenţia Nucleară, Agenţia Antidrog, Garda de mediu, SRTV, CNA ş.a.m.d. Numai la CNAS se aşteaptă o creştere bugetară de 7,7% a bugetului faţă de 2011: 17,7 miliarde de lei, faţă de 16,4. SGG şi RA-APPS, "pleaşcă" pentru UDMR Un adevărat beneficiar al guvernării este UDMR: deşi deţine trei ministere de mai mică importanţă, bugetele cumulate ale celor instituţii, la care se adaugă cel al Secretarirului General al Guvernului, se apropie de 10 miliarde de lei. Astfel, fără CNAS-ul aflat în sfera de influenţă a PDL, Sănătatea are prevăzut un buget de doar 5,4 miliarde, Mediul de 2,9, Cultura de 600 de milioane, iar SGG de 712,3 milioane. În total, 9,61 de miliarde cu aproximativ 25% mai mult faţă de cuantumul banilor controlaţi în 2011. Uniunea mai deţine controlul altor instituţii, precum CNSAS (10,9 milioane) sau SRTV (159,1 milioane lei), dar bonusul îl reprezintă câştigarea şefiei RAAPPS, regie care tocmai a pus la vânzare imobile din patrimoniul de stat, tranzacţii de pe urma s-ar putea înregistra venituri de peste 700 milioane de lei.

DĂRNICIE

"Pioşenie" electorală din bani publici

Cu miniştrii şi şefii de agenţii deja cu calcule făcute, Guvernul mai trebuie să împace doleanţele parlamentarilor în materie de fonduri bugetare. Un adevărat noian de pioşenie parlamentară s-a abătut asupra proiectului de buget. Peste 1.600 de amendamente din cele peste 9.000 de amendamente (aproximativ 20%), depuse la bugetul pentru anul viitor, au avut în vedere alocarea de fonduri pentru biserici şi alte instituţii de cult existente în colegiile parlamentare ale iniţiatorilor acestor propuneri, în speranţa că ajutorul lor pământesc va antrena, la alegeri, ajutorul divin pentru obţinerea unui nou mandat în Legislativ. Pe lângă aceste obiective, alte sute de amendamente au vizat repararea şi întreţinerea şcolilor şi a drumurilor comunale. Citiţi şi:

  • FĂRĂ PRECEDENT: 1,8 miliarde pentru drumuri şi autostrăzi. În 2012!

Ne puteți urmări și pe Google News