„Împăratul” Vlasov, corupt și în comunism, și în capitalism

„Împăratul” Vlasov, corupt și în comunism, și în capitalism

Judecător, condamnat, avocat, deputat, președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, arestat și iar condamnat. Povestea unuia dintre cei mai controversați politicieni români

Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov (72 de ani), a fost condamnat, ieri, la 5 ani cu executare pentru o șpagă de 200.000 de euro. Polițiștii l-au ridicat aseară și l-au încarcerat. Este pentru a doua oară pentru Vlasov când este găsit vinovat de corupție și trimis la pușcărie. În 1988, el a fost condamnat pentru trafic de influență, din funcția de judecător, dar după Revoluţie cazul a fost rejudecat, iar Vlasov a fost achitat și reabilitat.

Controversele

Reabilitarea a fost prima controversă postre voluționară a acestuia. După 1990 a încercat să își construiască relații tot mai strânse cu politicienii liberali din zona Iașiului şi, în special, lui Relu Fenechiu, aflat acum în închisoare pentru corupţie. Vlasov a fost ales, în 2004, deputat de Iași pe listele Alianței DA. Este momentul în care mai mulți tineri liberali sunt promovați în Executiv și la șefia administrației locale.

Vlasov are două fete gemene: Ingrid și Vanda. Cea de-a doua este căsătorită cu fostul ministru al Internelor și al Românilor de Pretutindeni, Cristian David (ex-PNL). Şi ginerele său este urmărit penal, pentru fals în declaraţia de avere.

Mihail Vlasov a condus Camera de Comerţ şi Industrie a României în perioada 2007-2014. Este momentul în care a avut la dispoziție sume uriașe de bani, iar influența sa a crescut. Numele său apare în dosarele unor interlopi, din clanurile Duduianu și Caran, de la care împrumuta sume uriașe de bani.

Vlasov și-a obligat subordonații să i se adreseze cu „Excelența Sa”. El și-a cumpărat, din banii instituției, două mașini de lux, un Rolls Royce Phantom şi un Cadillac Escalade.

Cât de influent este „Excelența Sa”

Vlasov a fost trimis în judecată în această săptămână într-un alt dosar, acuzat că i-ar fi dat mită fostului deputat Mircea Groșaru (1952-2014), postul de arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR. În schimb, politicianul îl ajuta cu susținerea în Parlament a unui proiect de lege, prin care Registrul Comerțului era trecut în subordinea CCIR. Numele unor politicieni importanți sunt invocate de Vlasov în discuțiile telefonice: Alina Gorghiu, Vasile Blaga, Cătălin Predoiu, Mircea Toader, Călin Popescu Tăriceanu, Crin Antonescu, Victor Ponta, Florin Iordache. De asemenea, apare și numele prietenei sale, Mona Pivniceru, promovată în guvernarea USL, ministru al Justiției, acum judecător la Curtea Constituțională.