Impactul dolarului digital asupra Bitcoin. Implicațiile deciziei lui Joe Biden cu privire la reglementarea pieței criptomonedelor

Sursa: Pixabay

Decizia președintelui Statelor Unite, Joe Biden, cu privire la posibilitatea înființării unei monede digitale de către banca centrală a SUA, confirmă adevărata valoare a Bitcoin și a banilor digitali. Este opinia directorului general al uneia dintre cele mai importante organizații independente de consultanță financiară din lume.

Nigel Green, directorul general al deVere Group face o serie de comentarii cu privire la ordinul dat de Joe Biden cu privire la criptomonede. Administrația Biden a ordonat Trezoreriei Statelor Unite, împreună cu alte agenții importante, precum Departamentele de Justiție și de Stat, să întocmească o analiză a potențialelor costuri și a beneficiilor oferite de o monedă digitală americană, informează Reuters.

Cu o zi înainte de apariția ordinului semnat de președintele SUA, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a făcut publice, din greșeală, detalii despre modul în care instituția intenționează să răspundă la această solicitare. Potrivit lui Janet Yellen ordinul ar putea aduce „beneficii substanțiale pentru națiune, consumatori și întreprinderi”.

„Pentru mine, există trei concluzii cheie din ordinul executiv criptografic al lui Biden. În primul rând, adoptarea monedelor digitale este inevitabilă în lumea tot mai digitală în care trăim. Atunci când tehnologia stabilește modul în care trăim, lucrăm, facem afaceri și multe altele, este logic să avem și bani care să funcționeze pe baza tehnologiei.

De asemenea, trebuie amintit faptul că milenialii - care vor fi beneficiarii celui mai mare transfer generațional de bogăție din toate timpurile [potrivit unor estimări, 60 de trilioane de dolari SUA] - au fost crescuți cu ajutorul tehnologiei, sunt nativi digitali. Ca atare, și viitorul banilor va fi, fără îndoială, digital. Din acest motiv, aproximativ 90% dintre guvernele din întreaga lume, reprezentând 90% din PIB-ul global, urmăresc în mod activ să își creeze propriile monede digitale ale băncii centrale (CBDC)”, a precizat Nigel Green, directorul general al deVere Group.

Sursa: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Ce presupune un dolar digital

Potrivit spuselor sale, este posibil ca China să fi fost prima națiune mare și industrializată care a lansat o CBDC, yuanul digital, dar nu va fi ultima. Cu siguranță, Statele Unite nu vor acționa pentru a interzice criptomonedele să circule în cea mai mare economie a lumii.

„De fapt, ordinul executiv propune o «abordare coordonată și cuprinzătoare a politicii privind activele digitale», iar în documentele scurse pare să fie deja susținută de Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA. Un dolar digital arată că lumea este interesată în continuare de criptomonede precum Bitcoin.Potențiala nouă monedă create de Rezerva Federală ar avea multe avantaje, inclusiv comoditatea și viteza plăților. Nu va asigura deținătorilor săi, însă, confidențialitatea.

Un dolar digital va da posibilitatea autorităților americane să supravegheze mai bine tranzacțiile cetățenilor. Guvernul ar fi capabil să urmărească toate tranzacțiile. Washingtonul ar avea și mai multe puteri de urmărire și control”, a mai precizat Nigel Green.

Apariția dolarului digital avantajează Bitcoin

În aceste condiții monedele precum Bitcoin, care funcționează după reguli diferite ar putea fi avantajate. Oamenii vor prefera tranzacțiile în aceste criptomonede pentru a le fi asigurată confidențialitatea.

„Nu numai că sunt un depozit de valoare și un mijloc de schimb, dar au și alte valori de bază inerente, și anume faptul că sunt un sistem monetar viabil, descentralizat, inviolabil și neconfiscabil. Iar acest lucru are o valoare intrinsecă pentru investitorii din întreaga lume, a mai spus analistul.

deVere Group este una dintre cele mai mari companii de consultanță independent din lume, în materie de soluții financiare globale. Are o rețea de peste 70 de birouri în întreaga lume și peste 80.000 de clienți.

SUA pregătește reglementarea pieței criptomonedelor

Statele Unite și-au schimbat strategia cu privire la criptomonede, după invazia rusă din Ucraina. Pentru administrația Joe Biden, „dolarul digital” a devenit o prioritate, astfel că președintele american a semnat un ordin executiv prin care cere o revizie amplă a strategiei guvernului cu privire la criptomonede. Casa Albă este îngrijorată de posibiltatea ca dolarul să-și piardă rolul dominant în sistemul financiar mondial în favoarea Chinei.

Administrația Biden a cerut Trezoreriei Statelor Unite și altor agenții importante, precum Departamentele de Justiție și de Stat, să întocmească o analiză a potențialelor costuri și a beneficiilor oferite de o monedă digitală americană. Raportul cu privire la dolarul digital trebuie realizat până în luna septembrie.

Biden cere ca raportul să se concentreze asupra modului în care o versiune digitală a dolarului ar putea să îmbunătățească „incluziunea financiară”. Este vorba despre accesul de care dispun persoanele fizice și companiile la produsele și serviciile de care au nevoie: tranzacții, plăți, economii, credite și asigurări, livrate într-un mod responsabil și sustenabil.

Analiza trebuie să dezvăluie care sunt implicațiile asupra creșterii economice și modul în care monedele digitale străine ar putea afecta statutul dolarului ca monedă de rezervă principală a lumii.