Impactul activităților muzicale ale radiourilor publice asupra economiei europene. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Impactul activităților muzicale ale radiourilor publice asupra economiei europene. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Ai de dus la capăt unele probleme complicate, la serviciu şi acasă, dar agresivitatea nu îţi place şi nu te caracterizează.  Faţă de un climat violent ai o justificată reţinere şi delimitare.

Dar, iată ceva interesant, primit în curierul de Bruxelles:

 

Un studiu comandat de EBU (European Broadcasting Union) evaluează impactul activităților muzicale ale radiourilor publice asupra economiei europene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din cele 116 organisme ale radiodifuziunilor publice membre ale EBU, 60 au activități muzicale în 48 de țări europene. Baza analizei este totalul acestor activități de divertisment care sunt agreate de un public provenit din toate straturile sociale, îmbogățind astfel peisajul cultural național.

În timp ce programele de actualități, regionale, artistice, educative și sportive constituie un element esențial al ofertei serviciilor publice, muzica este genul cel mai important propus de radiourile publice, reprezentând 46% din orele de program în totalitate.

Organizațiile care au fost analizate gestionează în total 276 canale de radio naționale sau internaționale, terestre, regionale sau locale și 244 de fluxuri online. Ele dețin 56 de orchestre, 47 de corale și 24 de ansambluri.

În anul 2018, circa 17.700 persoane erau direct implicate în operațiunile muzicale radio, iar valoarea muncii lor, contribuția la PIB-ul european se ridica la 1,1 miliarde de euro. Este vorba despre 5.800 muzicieni care generează direct 354 de milioane de euro la PIB, alături de alte tipuri de servicii efectuate de personal tehnic. Unul dintre avantaje este gratuitatea pentru cetățeni a programelor muzicale ale radiourilor publice. Publicul poate astfel să se bucure de o mare varietate de muzică, de la cea clasică la cele mai noi producții muzicale, permițând astfel educarea ascultătorilor de toate vârstelor. Un alt aspect sunt schimburile muzicale între radiourile publice și sărbătorile muzicale desfășurate sub egida EBU.

Studiul amplu prezintă detalii legate de majoritatea posturilor publice radio din Europa și contribuția lor, atât la economia continentului prin activitățile muzicale, cât și la îmbogățirea peisajului cultural de înaltă calitate de care se pot bucura cetățenii europeni.

Sunt mare, dar mare amator de muzică. Ascult muzică mai tot timpul. Dar, din nefericire, muzica mea preferată, din prezent, muzica simfonică a secolului XXI, epic music, nu este difuzată aproape deloc în România, fie de stat, fie de particulari. Poate și de aceea am renunțat și la radio, la televizor renunțasem cu multe decenii în urmă. Așa sunt mai bine informat, aflu ce vreau eu, în timp real, nu ce vor alții și ascult muzica care îmi place.

Mai rămâne să vă spun că mâine este o altă zi, puteți să fiți siguri de acest lucru, speranța nu moare niciodată!