Scădere spectaculoasă a vânzărilor de case. Specialiștii explică fenomenul

Scădere spectaculoasă a vânzărilor de case. Specialiștii explică fenomenul

În luna martie a acestui an, s-au vândut la nivel național peste 44.560 de imobile, în scădere cu 14.147 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Statistica realizată de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară arată că, în comparaţie cu luna februarie a anului 2018, în martie anul curent, s-au vândut în întreaga ţară cu 3.756 mai multe imobile. Capitala a înregistrat cele mai multe imobile vândute – 7.619, urmată de județul Ilfov cu 4.080 și județul Cluj cu 2.978 de imobile. Cele mai puțin imobile cumpărate în luna martie au fost înregistrate în județul Sălaj – 255, județul Gorj – 198 și județul Olt – 117. Conform Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, la nivel naţional, numărul ipotecilor a fost de 30.703, în intervalul analizat, cu 4.740 mai mare, comparativ cu aceeaşi lună din 2018. Cele mai multe ipoteci au fost înregistrate în Bucureşti - 8.459, Timiş - 2.195 şi Iaşi -1.906. Harghitenii au făcut cele mai puține ipoteci – 62, urmați de locuitorii județului Sălaj cu 66 ipoteci și de cei din Mehedinți cu 73 ipoteci.

Cum explică acest fenomen specialiștii

Ion Radu Zilișteanu, analist imobiliar, a explicat pentru EVZ ce a dus la această scădere a imobiliarelor. „Acest lucru s-a produs din cauza creditării bancare în primul rând. ROBOR-ul a tot crescut și, în consecință, creditele sunt mai scumpe și mai greu de obținut. Un alt factor care contribuie la această scădere este acela că Banca Națională a României a limitat gradul de expunere, respectiv porția din venituri care poate fi utilizată pentru rambursarea unui credit ipotecar. Cererea solvabilă de pe piața imobiliară a scăzut. În viitorul apropiat se va păstra tendința de scădere a vânzării imobiliarelor, iar prețurile au toate șansele să scadă. Nu cu mult, dar vor scădea. Cei care doresc să își achiziționeze o locuință, pot să mai aștepte puțin”, conchide acesta

Ne puteți urmări și pe Google News

Să nu ne grăbim cu Prima Casă

Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiari-Bancari din România, sfătuiește să nu ne grăbim încă cu Prima Casa: „Decât să iei prima casă acum, mai bine să iei peste 2-3 ani, când vei cumpăra un imobil mai ieftin cu cel puțin 25% în medie. Vom vedea o corecție a prețului imobiliarelor în perioada următoare”, explică Iancu Guda.