IMOBILIARE: Cu cât e mai scump un apartament nou decât unul vechi. VEZI comparații pentru principalele zone din Capitală
- Raluca Florescu
- 7 noiembrie 2014, 10:56
În Zona de Nord a Capitalei se înregistrează cele mai mari diferențe ale prețurilor medii de tranzacționare între apartamentele vechi și cele noi, conform unui studiu efectuat de HomeFinders.ro, realizat pe baza unei analize comparative a prețurilor medii de tranzacționare ale apartamentelor din blocuri vechi versus apartamente din blocuri noi, situate în aceeași zonă.
Zona Aviației, cele mai mari diferențe
Potrivit analizei, există zone din București în care diferențele de preț sunt semnificative. Unele dintre cele mai mari diferențe de prețuri se regăsesc pe strada Zăgazului, unde prețurile medii de tranzacționare în blocurile noi sunt cu 60,58% mai mari comparativ cu blocurile construite în anii ’80, situate în imediata apropiere, în cartierul Aviației.
Astfel, prețul mediu de tranzacționare în blocurile noi din zona Zăgazului este de aproximativ 2200 euro pe metru pătrat util, în timp ce prețul mediu de trazacționare pentru un apartament dintr-un bloc vechi situat în cartierul Aviației ajunge la 1370 euro pe metru pătrat util.
Floreasca: locuințele noi sunt mai scumpe cu 50%
O diferență asemănătoare între prețurile de tranzacționare ale apartamentelor noi și cele ale apartamentelor vechi se înregistrează tot în zona de Nord a Capitalei, în Floreasca, unde prețul unei locuințe noi este cu aproximativ 50% mai mare decât acela al unei locuințe vechi. Aici însă, blocurile sunt mai vechi, construite în anii ’50-’60.
În zonele semicentrale, una dintre cele mai mari diferențe de preț se regăsește în zona Piața Iancului. Aici, apartamentele vechi se tranzacționează la un preț mediu de aproximativ 1060 euro pe metru pătrat util, în timp ce apartamentele noi se vând cu un preț mediu de 1350 euro pe metru pătrat util, preț cu 27,35% mai mare.
Difrențe mici spre periferie
Diferențele de preț mediu de tranzacționare scad însă în anumite zone centrale, precum zona Călărașilor, unde prețul într-un bloc construit în anii ’90 este de 1275 euro, iar într-un bloc nou, prețul ajunge la 1450 euro, raportat la metru pătrat util, o diferență de doar 13,72%.
În zonele de Sud, dar și in alte zone din extremitatea de Est sau de Vest a Bucureștiului, diferențele de preț sunt insesizabile între apartamente situate în construcțiile ridicate în anii ’80 – ’90 și apartamentele aflate în blocurile noi, construite în prezent.
Mai mult, în aceste zone există și situații în care dezvoltatorii au aplicat politici agresive de vânzare, motivați de dorința de a construi un număr cât mai mare de apartamente, iar în cateva cazuri, prețurile raportate la suprafața utilă a locuințelor au fost chiar mai mici decât cele din imobilele construite în anii ’80.
Piața rezidențială nouă se diferențiază de cea veche și la nivelul marjelor de negociere. Din experiența tranzacțiilor pe care HomeFinders.ro le-a asistat până acum, se remarcă faptul că în unele cazuri negocierea cu dezvoltatorii este mai facilă, în special datorită faptului că majoritatea includ anumite marje de negociere de la început. În schimb, proprietarii apartamentelor vechi își personifică locuințele, se atașează emoțional de acestea și, prin urmare, le este mai dificil să negocieze prețul. Totodată, marginile de negociere au scăzut în zonele unde cererea este mai mare și nu există suficiente oferte care să o acopere.