Italia amenință că ARUNCĂ în AER Uniunea Europeană

Italia amenință că ARUNCĂ în AER Uniunea Europeană

Toți liderii europeni anunțau cu surle și tobe la summit-ul UE de la sfârșitul lui iunie că s-au înțeles asupra unui plan privind imigrația. Fals!

Reuniunea reprezentanților celor 12 țări UE din prima linie a imigrației, vineri, a marcat reînceperea războiului. Scânteia a constituit-o ultimatumul dat joi de Roma în legătură cu soarta imigranților de pe vasul Diciotti al pazei de coastă italiene, staționat în portul Catania din Sicilia.

Italia refuză să permită debarcarea celor 150 de imigranți de la bord și așteaptă de peste o săptămână „repartizarea” lor între statele membre UE.

Însă „repartizarea” a tot întârziat, timp în care tensiunea a crescut. „Suntem în căutarea unei soluții”, a repetat Comisia Europeană de la începutul săptămânii, precizând că trebuie găsite „soluții durabile”.

În ajunul reuniunii informale de vineri, dintre reprezentanții celor 12 state, Roma a dorit să apese mai tare pedala. De data aceasta, atacul nu a mai venit, ca de obicei, din partea „durului de serviciu”, Matteo Salvini, liderul formațiunii naționaliste Liga, ci al colegului său de guvernare, Luigi Di Maio, șeful Mișcării 5 Stele, și vicepremier.

„Am avut ocazia de a vedea, în ultimele luni, cum funcționează abordarea moderată față de Uniunea Europeană și cum funcționează linia dură”, a avertizat Di Maio pe Facebook. „Dacă UE se încăpățânează cu acest comportament, dacă nu rezolvă nimic cu soarta vasului Diciotti și cu redistribuirea imigranților, atunci eu și întreaga Mișcare 5 Stele nu vom mai fi dispuși să dăm 20 de miliarde de euro Uniunii Europene în fiecare an”, a trântit liderul M5S.

Cu alte cuvinte, o părăsire a mecanismelor de finanțare a UE, ceea ce ar echivala cu aruncarea în aer a blocului european.

Amenințările lui Di Maio au pus pe jar executivul de la Bruxelles. Stupoare, însă, birocrații Comisiei, de obicei foarte măsurați și prudenți cu vorbele, au reacționat inflamat:

„În Europa, amenințările nu folosesc la nimic și nu duc nicăieri”, a replicat purtătorul de cuvânt Alexandre Winterstein. Singurul mod de a rezolva problemele este de a colabora.”

Adică exact ceea ce Italia reproșa că nu se întâmplă.

Pe acest fond tensionat, reprezentanții celor 12 au încercat vineri să găsească o soluție, într-o reuniune convocată de urgență de Comisia Europeană. La masa discuțiilor s-au așezat reprezentanții Italiei, Franței, Spaniei, Portugaliei, Germaniei, Luxemburgului, Maltei, Olandei, Belgiei, Irlandei, Greciei.

„Italia a făcut presiune pentru găsirea unei soluții în cazul vasului Diciotti, însă pentru ceilalți acesta nu reprezenta elementul cel mai important. Ei voiau mai degrabă să discute despre soluții structurale pentru vasele din Mediterana. Așa că nu a existat nici un acord privind Diciotti”, a declarat un diplomat citat de AFP.

„Negocierile sunt foarte dificile, mai ales cu Italia”, a dezvăluit un alt diplomat, cunoscător al dosarului discuțiilor. „La sfârșitul acestei reuniuni, nu s-a ajuns la nici o soluție durabilă, asupra căreia reprezentanții trebuiau să se aplece pentru a încerca să pună capăt crizei care zguduie Europa legat de imigrație. Subiectul va fi pus din nou pe ordinea de zi la viitorul summit european, cel de la Salzburg, din 19 și 20 septembrie.

După aceste eșec diplomatic usturător, vineri seara, Luigi Di Maio a transmis un nou mesaj pe Facebook, în care avertizează că nu a glumit cu o zi înainte: „Uniunea Europeană a decis o dată în plus să întoarcă spatele Italiei. Suntem gata să reducem fondurile pe care le dăm Uniunii Europene.”

La scurtă vreme, mesajul a fost preluat de colegul său de guvernare, Matteo Salvini: „Dacă în Europa se fac că nu înțeleg, dat fiind că plătim din belșug, vom face ceea ce trebuie pentru a plăti mai puțin.”

Nici premierul Giuseppe Conte nu s-a dat în lături de la amenințări: „Italia este obligată să ia act că Europa a pierdut o bună ocazie” de a-și arăta atașamentul față de „principiile și valorile solidatirății și responsabilității” pe care le citează mereu ca „valori fundamentale”. Și a încheiat: „Italia va trage concluziile.”

Nu este pentru prima dată când un stat membru amenință că nu își mai achită cota parte la bugetul european. Dar nici unul nu a trecut la fapte. Pe de altă parte, nici un alt stat nu a folosit tonul dur al guvernului de la Roma.