Imigranții adoptați îi clatină scaunul lui Merkel
- Claudiu Vitanos
- 18 iunie 2018, 00:00
Angela Merkel simte pericolul plutind în aer și șacalii atât așteptă, să atace când percep mirosul sângelui. Ea convoacă o reuniune de urgență cu statele direct interesate în problema refugiaților și caută cu disperare o soluție de compromis. Șansele de reușită sunt, însă, din ce în ce mai mici.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, intenționează să convoace, urgent, o întâlnire cu reprezentanții mai multor țări europene afectate de problema migrației, scrie ediția de duminică a ziarului Bild, „Încă nu am ajuns la un acord, suntem în faza pregătirilor. Nu este clar când acest summit special ar putea avea loc”, a declarat un membru al guvernului italian pentru Bild. Ziarul german scrie că este posibil ca întâlnirea să aibă loc weekendul viitor.
Inițiativa Cancelarului de la Berlin vine în urma disputelor dure între ea și ministrul de Interne, Horst Seehofer, care dorește o înăsprire a politicii migrației în Germania. Seehofer a fost de multă vreme un aliat incomod pentru cancelar și a amenințat să își pună în practică în mod independent planurile de deportare a imigranților ilegali, mai relatează jurnaliștii germani.
Reuniunea propusă de Merkel ar putea avea loc înaintea summitului Uniunii Europene din 28-29 iunie. Cancelarul dorește să discute soluții pentru criza migrației cu mai multe țări, printre care Grecia, Italia și Austria, afirmă Bild, citând surse guvernamentale din diferite state membre ale UE.
Bild nu a precizat dacă vor participa și Spania sau state din Balcani.
Oficial, Angela Merkel dorește o poziție comună a UE în privința migrației
Statele membre UE nu au reușit să se pună de acord privind modul în care ar trebui gestionată situația imigranților care fug de conflicte, în special din Orientul Mijlociu. Situația s-a agravat săptămâna trecută, atunci când noul guvern de la Roma a refuzat accesul în porturile italiene al unei nave care avea la bord 629 de migranți salvați din Marea Mediterană.
Merkel consideră că o politică privind imigrația poate fi implementată doar la nivel european și se află într-o dispută pe această temă cu aliații săi politici.
Aceștia au amenințat-o pe Merkel că vor trimite înapoi imigranții deja înregistrați în alte țări UE. Merkel le-a cerut să îi dea răgaz două săptămâni pentru a ajunge la acorduri bilaterale cu Italia și Grecia.
Autoritățile Landului Bavaria este foarte posibil să înceapă să nu mai primeacă imigranți începând de astăzi. Este o adevărată rebeliune față de autoritatea Cancelarului Angela Merkel și ar putea să-i pună în pericol chiar scaunul.
CDU-CSU, în alianță din 1949
Acesta este rezultatul diferendului din ce în ce mai adâncit dintre partidul de centru-dreapta al lui Merkel CDU(Uniunea Creștin Democrată) și aliatul tradițional bavarez CSU (Uniunea Creștin Socială), condus de Horst Seehofer, actualul Ministru de Interne.
Bavaria a fost în prima linie în criza migranților din 2015, când mai mult de un million de solicitanți de azil au intrat în Germania.
Liderul CSU Horst Seehofer a declarat că are dreptul de a trimite peste graniță imigranții fără aprobarea Cancelarului Angela Merkek, în calitatea sa de Ministru de Interne.
Seehofer a subliniat că persoanele fără acte de identitate sau persoanele care au traversat un alt stat UE înainte să ajungă în Germania nu au dreptul să ceară azil în Germania, conform regulilor UE în vigoare. Conform acordului de la Dublin, statul membru UE care constituie punctul de intrare pentru imigranți pe teritoriul Uniunii este responsabil pentru aceștia.
„Turismul pentru azil trebuie să înceteze. Germania nu poate aștepta la nesfârșit reacția Europei, trebuie să acționeze independent”, a subliniat Seehofer joia trecută. Merkel „nu poate să ne împiedice să acționăm chiar acum și să facem ceea ce ne permite legea”, a mai adăugat el.
Alexander Dobrindt, CSU copreședinte a declarat la rândul său: „Ne aflăm în fața unei situații serioase. Unii o numesc istorică. Suntem de neclintit”
A treia zi după Scripturi!
Merkel i-a îndemnat să-și amâne acțiunile până după summitul liderilor UE din 28 iunie de la Bruxelles.
„Cred că migrația ilegală este una dintre cele mai mari provocări ale Uniunii Europene. Nu cred că ar trebui să acționăm unilateral și necoordonat și mai cred că nu ar trebui să acționăm în detrimentul terților”, a subliniat Merkel tot joi, cu referire la faptul că acțiunea CSU pune presiune pe alte două state de primă linie Grecia și Italia. „Mă gândesc că [UE] cel mai potrivit ar fi să acționăm împreună, inclusiv guvernul federal”, a mai subliniat ea.
Summitul din iunie este dificil de crezut, însă, că va lămuri problema, apreciază EU Observer. Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia se opun pe față cotelor propuse de Merkel pentru redistribuirea imigranților ajunși în Grecia, Italia și Austria.
Populația germană pare, de semenea, să-și fi pierdut răbdarea. 62% dintre germani sprijină inițiativa CSU la nivel federal conform unui sondaj realizat de Televiziunea de stat ARD, în timp ce numai 37% sprijină abordarea promovată, până în prezent, de Angela Merkel.