O familie de români din Franța și-a pierdut porcul pe care intenționa să-l sacrifice pentru sărbătorile de Crăciun. Animalul a fost confiscat de jandarmii francezi, dat fiind că legea nu permite ca sacrificarea să se facă în condiții improprii. Imaginile cu tot incidentul au ajuns pe rețelele de socializare și au stârnit numeroase comentarii.
Jandarmeria din Franța a confiscat un porc de la o familie de români care se pregătea să-l sacrifice conform tradiției de Crăciun. Imaginile cu jandarmii care salvează porcul de la moarte și îl împing de la spate au ajuns pe internet și s-au viralizat. Iar clipul a stârnit numeroase comentarii din partea celor care l-au văzut și s-au amuzat pe seama incidentului.
„De toate vezi în Franța!”; „L-a prins beat la volan, s-a dus Crăciunul”; „Trebuie sa mănânce și ei” sunt doar câteva dintre sutele de comentarii pe care le-au lăsat românii la postare, după cum relatează stiridiaspora.ro.
Sacrificarea porcului de Crăciun este unul dintre obiceiurile tradiționale ale românilor. Acesta se păstrează încă în cele mai multe regiuni din România. În apropierea sărbătorilor de iarnă, românii sacrifică porcii, iar din carnea lor pregătesc diferite preparate specifice. Potrivit tradiției, tăierea porcului sau Ignatul porcilor, cum este cunoscut în popor, se face pe 20 decembrie. Este ziua în care încep, oficial, sărbătorile de iarnă. În calendarul creștin ortodox, în această zi este prăznuit Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul, de unde vine și numele zilei de Ignat.
Mulți dintre cei care au ales să trăiască și să muncească în străinătate încearcă să țină aceste obiceiuri și în locurile în care s-au stabilit. De cele mai multe ori, însă, intră în conflict cu legea locală, dat fiind că sacrificarea animalelor, chiar dacă este vorba despre o tradiție veche, se face doar în anumite condiții.
@uraganusarma♬ original sound - Florin Chinta
Regulile de sacrificare stabilite de ANSVSA
Și în România, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a impus o serie de reguli după care se sacrifică porcii în preajma Crăciunului. Astfel, cei care se ocupă de acest lucru trebuie să respecte o serie de condiții de salubritate.
Sacrificarea porcului în gospodărie se face de către medicul veterinar, iar înainte de sacrificare este obligatorie contenția animalului prin folosirea unor metode mecanice care să nu provoace durere, suferințe, contuzie sau rănire, potrivit normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul sacrificării şi uciderii din 11.08.2006. Legea interzice ca picioarele animalului să fie legate și interzice suspendarea acestuia înainte de sacrificare.
Sacrificarea porcului se face prin asomare, cu ajutorul unui pistol cu glonte captiv sau prin aplicarea unei lovituri în cap cu un instrument mecanic. După asomare, proprietarii trebuie să le provoace sângerarea prin incizarea cel puţin a unei artere carotide sau a vaselor din care aceasta porneşte. După incizia vaselor sanguine nu se va aplica nicio procedură de fasonare, înainte ca sângerarea să se fi terminat.