Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Imagini virale. Mălin Bot și foștii lui prieteni activiști, circ cu făină și jandarmi în Piața Victoriei. Bot a sunat la 112
Imagini virale. Mălin Bot și foștii lui prieteni activiști, circ cu făină și jandarmi în Piața Victoriei. Bot a sunat la 112

Imagini virale. Mălin Bot și foștii lui prieteni activiști, circ cu făină și jandarmi în Piața Victoriei. Bot a sunat la 112

Vreo 20-30 de oameni, adunați în fața guvernului ieri după-amiază ca să comemoreze ziua de 10 august 2018, au fost perturbați de o încăierare comică între fostul jurnalist Mălin Bot și doi dintre camarazii săi de proteste.

Activiștii #rezist, Angi Șerban și Sandu Matei, deveniți cunoscuți la protestele din perioada 2017-2019, i-au reproșat lui Mălin Bot prezența în Piața Victoriei fiindcă  a venit acolo să filmeze ca să mai facă un ban pe youtube.

Pentru cei care au uitat peripețiile lui Bot, Șerban și Matei și cum au ajuns ei din amici să devină dușmani, reamintim pe scurt conflictul. E d-ăsta, mioritic, legat de bani.

Din momentul în care a fost dat afară de Sabin Orcan de la ziarul România Liberă, Mălin Bot s-a avântat spre mișcările de stradă împotriva lui Dragnea și a PSD, îmbrăcând haina activistului civic. El, vulcanic și coleric, Angi Șerban, genul mahalagioaică (așa cum o caracterizează Bot acum) și violentul Sandu Matei s-au găsit repede în idei, idealuri și dorința de a învinge „ciuma roșie”. S-a constituit în jurul lor un grup #rezist, nelipsit de la niciun protest începând cu anul 2017.

Mălin Bot a început să facă reportaje video pe cont propriu, majoritatea de la protestele care au avut loc în România în ultimii ani. Țintea mereu către românii din diaspora cărora a început să le ceară bani, spunându-le că așa vor susține jurnalismul lui independent și lupta lui cu autoritățile pesediste de la București. Iar banii au început să vină. Cam 4.000 de euro lunar, după cum chiar Mălin Bot a anunțat. Apoi, au apărut și documente prin presă. Iar de aici s-a rupt lanțul de iubire și a venit răfuiala cu prietenii reziști. Actorii protestelor nu împărțeau banii.

Bot a fost ridicat de jandarmi și amendat de nenumărate ori. Mereu a filmat și i-a bălăcărit pe toți, show să iasă!  Fostul jurnalist a depus mai multe plângeri împotriva jandarmilor, ba chiar și împotriva foștilor camarazi de proteste, și a deschis mai multe procese.

Ieri, în Piața Victoriei, după ce s-a trezit în cap cu o pungă de făină, vărsată de Angi Șerban, tot cu jandarmii s-a răfuit. Că de ce n-au intervenit să-l apare, că au asistat impasibili. Pe filmarea făcută chiar de el se vede însă intervenția unui jandarm pe uniforma căruia scria Dialog, care nu o lasă pe Angi să-I verse în cap toată făina.

Sandu Matei îl ia la rost pe fostul prieten că a venit la protest ca să facă circ și că și-a pus un tricou care-i „excită”. „Fără penali în spațiul civic” scria pe burta lui Mălin Bot. Asta l-a „excitat” pe Sandu Matei, el însuși un penal cu condamnare, și l-a făcut pe Independent ba „păcălici”, ba „circar”.

Umilit și „violentat” de „femeia care vorbește vulgar”, Mălin Bot a sunat la 112, cerând ajutorul poliției. Și polițiștii de la Secția 1 au venit în câteva minute.

A urmat cea mai penibilă fază a victimei. Mălin Bot s-a tânguit zeci de minute că i-a fost distrus aparatul de filmat Nikon, foarte scump. „A intrat făină în el sau ce praf o fi fost ăla” – zicea – și că va trebui să facă expertiză ca să vadă cât de afectat e aparatul sau dacă mai merge.

Circ ieftin pentru fraierii care vor fi convinși să-i mai trimită bani ca i-a stricat Angi aparatul. Penibil să nu știe că produsele firmei Nikon sunt rezistente și la apă, și la nisipul din deșert pe unde se mai duc fotoreporterii să facă poze sau filmări. Sau e mai degrabă un șmecher mincinos, așa cum l-am descoperit și noi, foștii colegi din presă. Omul ăsta construiește minciunile pe frânturi de adevăr. Și o face chiar cu cei care l-au ajutat în viață sau i-au tolerat derapajele.

N-avea cum să-I vină de hac Nikon-ului său făina lui Angi.

În schimb, lui Angi Șerban îi vine de hac o amendă dată de polițiști, fiindcă fostul ei prieten „jurnalist independent” i-a făcut plângere. Și lui Sandi Matei.

După ce și-a terminat „live-ul” din Piață și s-a scuturat bine de făina reținută în părul bălai, colorat cu Pantene sau Londacolor, a mers la secție și a scris plângerea.

„Ei cred că pot să confiște Piața Victoriei cu violențe, dar nu vor putea să o confiște. Vom fi aici ori de câte ori se face vreun protest”, a spus la final Mălin Bot, fix ca un „păcălici” din filme care-și scutură ceva de pe bicepși apoi îi pupă mândru.  Nicidecum ăsta nu e comportamentul unui jurnalist.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa [email protected]