Imagini spectaculoase cu podul de la Brăila, cea mai înaltă construcție din România. Când vor fi gata lucrările. Video

Imagini spectaculoase cu podul de la Brăila, cea mai înaltă construcție din România. Când vor fi gata lucrările. VideoSursa: Facebook/ Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere

Podul ce se construiește peste Dunăre la Brăila va fi deschis circulației la finele anului 2022. Până în data de 26 mai 2022, constructorul a montat elementele ce constituie tablierul metalic suspendat, fiind amplasate peste jumătate din elementele totale. Construcția tablierului ar trebui terminată în două luni.

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) transmite că au fost intensificate lucrările de execuție la podul de peste Dunăre de la Brăila, fiind aduse în șantier 56 de segmente din totalul de 86 necesare construirii podului.

Construcții la podul de peste Dunăre de la Brăila

„Antreprenorul a intensificat mobilizarea pe șantier și se lucrează în ritm accelerat la montarea segmentelor de tablier. Până în acest moment, au fost aduse în șantier un număr de 56 de segmente dintr-un total de 86 fabricate”, transmite CNAIR.

Pe lângă asta, CNAIR spune că lucrările de construcție demarate în vederea asigurării unor drumuri de legătură continuă, „fiind în curs de construcție pasajul peste calea ferată, sensurile giratorii, viaductele de acces la malurile Brăila și Jijila, stația de taxare, precum și girația de la km 8 - conexiune cu drumul de legătură Smârdan – Măcin”, mai transmite Compania.

Ce prevede proiectul podului de la Brăila

Acesta va fi format din 86 de segmente de tablier metalic, fiecare dintre acestea având o greutate medie de 250 de tone. Segmentele au fost construite la șantierul naval VARD din Brăila, fiind posibilă ridicare și sudarea a câte două astfel de construcții metalice pe zi, pentru construirea podului de la Brăila.

Podul ar urma să aibă o lungime totală de 1.974,30 metri, deschiderea centrală fiind de 1.120 metri, comparabilă cu dimensiunile renumitului pod Golden Gate din San Francisco, ce are o lungime totală de 1.970 de metri și o deschidere centrală întinsă pe 1.280 de metri.

„La momentul finalizării va fi al treilea pod din Europa din punct de vedere al deschiderii centrale și al lungimii”, anunță CNAIR.

Turnurile podului vor avea o înălțime de 192 metri, fiind cele mai înalte construcții din țara noastră, exceptând antenele sau coșurile de fum industriale care există în România.

Valoarea totală a construcției

Drumurile de legătură, împreună cu podul propriu-zis, vor avea o lungime totală de 23,413 km, fiind formate din două secțiuni distincte: drumul principal Brăila - Jijila, ce va avea o lungime 19,095 km, alături de drumul de legătură cu DN22 Smârdan - Măcin, cu o lungime de 4,328 km.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 1,99 miliarde de lei, fără TVA, iar constructorul podului este compania Astaldi din Italia, împreună cu  IHI Infrastructure System, firmă din Japonia.

Semnarea contractului a avut loc în ianuarie 2018, lucrările fiind începute o lună mai târziu. Termenul pentru finalizarea lucrărilor este 2022 pentru pod, respectiv 2023 pentru drumurile de legătură. În luna mai 2022, stadiul fizic al construcției întregului proiect era de 63%, conform Hotnews.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News