Așa cum arătam zilele trecute în EVZ, dat fiind că pasajul nu a fost hidroizolat cum trebuie, există serioase infiltrații de apă. Chiar la intrarea sub pasaj, apa adunată dedesubt a reușit să spargă asfaltul pe o lungime de câțiva metri, încă de acum o lună. S-a încercat acoperirea zonei cu un strat nou de asfalt, însă apa a ieșit dn nou la suprafață și țâșnește, chiar în mijlocul carosabilului, pe o lungime de câțiva metri. Când noaptea temperaturile sunt cu minus, cum a fost în cea de marți spre miercuri, când mercurul termometrelor a scăzut până la -9 grade Celsius, în zonă se produce gheață, o gheață care poate fi fatală oricărui șofer ce intră în pasaj cu viteza normală de deplasare.

Prin urmare, la ordinul primarului, în zonă s-au adus saci cu sare și, pe lângă cele trei echipaje ale Poliței Locală care păzesc cu strășnicie ”ctitoria”, au punct de lucru cât e noaptea de lungă, doi angajați ai Retim.

Marți dimineața, angajații companiei de salubrizare a orașului spărgeau cu sârg gheața  formată deasupra apei izvorâte din carosabilul Pasajului Michelangelo.

Intervenția nu era semnalizată, astfel că șoferii trebuiau să facă și slalom pe lângă echipa de intervenție anti-gheață.

Considerat principala ”ctitorie” a lui Nicolae Robu, Pasajul Michelangelo trebuia să coste 63 de milioane de lei, conform proiectului, însă proiectul a fost adjudecat de doi oameni de afaceri apropiați edilului liberal care au făcut lucrarea cu numai 48 de milioane de lei, alegând soluții tehnice ieftine și nepotrivite.

Pasajul a fost inaugurat pe 28 mai 2015, chiar de ziua de naștere a lui Nicolae Robu, care împlinea 60 de ani, cu discursuri pompoase, un cvartet de coarde, acordare de diplome și proiecții cu fotografiile lui Robu inspectând pasajul în timpul unor ”vizite de lucru” pe șantier.

La 7 luni de la inaugurarea tunelului urban apa se infiltrează în pasaj din toate direcțiile, iar mai nou izvorăște din carosabil. Apa adunată dedesubt a umflat hidroizolația, care ulterior a pocnit, rezultând fisura longitudinală din asfalt. Acum trei săptămâni s-a decapat și reasfaltat zona, însă asfaltul a pocnit din nou, sub presiunea apei adunate dedesubt care noaptea, la temperature negative, a înghețat. ”Nivelul apei subterane e mai ridicat decât cel al carosabilului Pasajului Michelangelo, iar apa iese afară prin toate defectele de construcție existente. Singura soluție ar fi impermeabilizarea bazei și a pereților, prin injectarea de lapte de ciment cu  betonită”, a explicat profesorul Marin Marin de la Universitatea Politehnică. ( Fotografii și video: Adrian Pîclișan)