Imagini fabuloase din Canalul Suez. Ce se întâmplă în cel mai tensionat punct de pe glob
- Adrian Horeboiu
- 26 martie 2021, 10:22
Navele de pe Canalul Suez s-au confruntat cu un obstacol fără precedent în ultimele zile, în timp ce autoritățile lucrează pentru a disloca un vas masiv încărcat, care a rămas în calea lor.
Imaginile în timp real ale navei, luate din spațiu, arată realitatea situației.
Canalul Suez nu este străin de atenția internațională, dar ultima sa criză este unică. Un vas numit Ever Given, a cărui lungime e cât lățimea canalului, s-a blocat în apele arterei comerciale. Autoritățile locale au încercat timp de trei zile să îl deblocheze, iar spectatorii au surprins câteva imagini care arată eforturile lor.
Cele mai multe fotografii ale navei au surprins scena de pe canal de aproape, arătând urmele adânci din malurile sale cauzate de vasele de marfă.
În unele poze se poate observa măreția rutei comerciale care are o lungime de 120 de mile.
Airbus a lansat fotografii care arată poziția petrolierului din spațiu.
Satelitul Pléiades construit de Airbus a capturat două imagini, una arătând Ever Given și o lungime considerabilă a canalului
A doua fotografie arată cisterna mărită și înconjurată de remorchere mai mici.
Autoritatea Canalului Suez (SCA) a închiriat aceste remorchere pentru a ajuta la deblocarea navei din mâna canalului.
Au lucrat în tandem cu echipaje de excavatori pe malurile canalului și au reușit până acum să „deblocheze parțial” nava.
Experții în salvare implicați în proces au avertizat că situația ar putea dura câteva săptămâni pentru a fi rezolvată. Peter Berdowski, director executiv al Boskalis, a declarat pentru programul olandez de actualitate Nieuwsuur că greutatea navei este cel mai mare obstacol.
El a adăugat că echipamentul necesar nu este, de asemenea, disponibil pentru echipele de salvare.
El a spus: „Cu cât nava este mai fixată, cu atât o operațiune va dura mai mult.
"Poate dura câteva zile până la săptămâni. Aducerea tuturor echipamentelor de care avem nevoie, va dura un timp."
Pe această rută dintre Marea Roșie și Marea Mediterană, blocată de nava cargo, trece aproximativ 12% din comerțul global. Acest eveniment poate duce la punerea în dificultate a aprovizionării cu diverse materiale, dat fiind faptul că petrolul Brent a înregistrat ieri o creştere bruscă, pentru scurt timp, de 2,5% în timpul zilei.
Inclusiv Europa va fi afectată dacă situația nu se va remedia într-un timp scurt.
În 2020, aproape 19.000 de nave, adică 52 pe zi, cu un tonaj de 1,17 miliarde de tone, au trecut prin canal.
Analiștii spun că, din cauza acestui incident, crește riscul ca săptămâna viitoare să vedem o congestie suplimentară a porturilor europene.