Evenimentul ZileiSocialImagini din filmele SF. Zborul astral al elicopterului Ingenuity pe Marte, surprins de roverul Perseverance. VIDEO

Imagini din filmele SF. Zborul astral al elicopterului Ingenuity pe Marte, surprins de roverul Perseverance. VIDEO

Imagini din filmele SF. Zborul astral al elicopterului Ingenuity pe Marte, surprins de roverul Perseverance. VIDEO
Elicopterul Ingenuity al NASA a a efectuat cu succes al treilea zbor pe planeta Marte, un zbor istoric din mai multe puncte de vedere.

Ingenuity și-a doborât propriile recorduri, zburând mai departe şi mai repede decât în celelalte două misiuni anterioare, a anunțat NASA. Zborul a fost filmat de camera roverului Perseverance, la bordul căruia elicopterul miniatural a ajuns pe Planeta Roșie.

NASA: Ingenuity deschide drumul unei componente aeriene la viitoarele misiuni pe Marte

„Elicopterul nostru continuă să stabilească recorduri, zburând mai repede și mai departe. Elicopterul spațial demonstrează capacități vitale care ar putea permite adăugarea unei componente aeriene la viitoarele misiuni pe Marte și mai departe”, a scris NASA pe Twitter.

Ingenuity a parcurs 50 de metri atingând o viteză de 2 metri pe secundă, respectiv 7 kilometri/oră. Misiunea a durat doar 80 de secunde. „Zborul de astăzi corespunde cu ceea ce am planificat, însă a fost totuşi incredibil”, a declarat managerul programului, Dave Lavery, citat într-un comunicat de presă al NASA, notează Agerpres.

Zborul cu deplasare laterală, un test pentru sistemul de navigaţie autonomă al Ingenuity

Acest zbor cu deplasare laterală a fost un test pentru sistemul de navigaţie autonomă al elicopterului, care efectuează acest traseu pe baza informaţiilor primite în prealabil. „Dacă Ingenuity zboară prea repede, algoritmul de zbor nu poate identifica terenul”, a explicat NASA.

Zborul în atmosfera subțiată a planetei Marte este mult mai dificil decât pe TerraPrin urmare, Ingenuity a avut nevoie de o tehnologie ultraperformantă pentru a-și putea derula misiunea. Elicele sale din fibră de carbon se învârt de 8 ori mari repede decât ale unui elicopter care zboară pe Terra, la circa 2.400 de rotații pe minut. Are celule solare, baterii, două camere de flmat – una alb-negru și alta color – sisteme de navigație, computer de bord. Toate acestea sunt integrate într-un aparat de mărimea unui chihuahua.

NASA pregătește un al patrulea zbor pe Marte

Agenţia spaţială pregăteşte un al patrulea zbor. Gradul de dificultate creşte în cadrul acestor zboruri pentru a testa limitele Ingenuity. Experimentul Ingenuity se va opri indiferent de rezultate peste aproximativ o lună. Astfel îi va permite roverului Perseverance, la bordul căruia mini-elicopterul a ajuns pe Marte, să se dedice misiunii sale principale: căutarea urmelor care să ateste prezenţa unor forme străvechi de viaţă pe Planeta Roşie.

Citește și NASA are o misiune capitală. Acțiunea din spațiu prin care Pământul e salvat de la dezastru


Accesează: