Imagini din ELICOPTER cu DEZASTRUL DIN BANAT

Imagini din ELICOPTER cu DEZASTRUL DIN BANAT

Furia naturii s-a abătut asupra bănățenilor, joi. Din elicopter, orașe și sate au fost acoperite de apă. Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a survolat, în urmă cu puțin timp, cu un elicopter militar, alături de generali ai armatei şi autorităţi locale zona inundată din Gătăia. Orașul din Timiș a fost aproape în întregime de apă, după ce un râu din zonă a fost sub cod roșu de inundații. (Foto: Adrian Pîclișan)

Echipele de intervenție din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș, sub coordonarea ministrului Apărării Naționale, domnul Mircea Dușa, intervin în forță în sudul județului Timiș. Pentru soluționarea rapidă a situației, președintele CJ Timiș, Titu Bojin, a dispus trimiterea în teren a pompelor de capacitate mărită din cadrul Centrului regional și transfrontalier pentru prevenirea și intervenția în caz de inundații, din localitatea Giroc, Timiș.

Avertizarea hidrologică ,,cod roșu” pe râurile din bazinele Moravița și Bârzava se menține în vigoare până vineri, 1 august, ora 21.00. În acest răstimp, precipitațiile abundente și scurgerile de apă de pe versanți afectează grav localitățile din sudul și sud-estul județului Timiș.

Cel mai grav afectate sunt orașul Gătăia și localitatea Șemlacul Mic, unde nivelul apei depășește 1.5 m adâncime. ”Mai exact, până la ora 17.00 au fost evacuate 150 case din orașul Gătaia și transportate spre Căminul Cultural Gătaia 465 persoane și aproximativ 150 animale de casă. O casă s-a prăbușit, fiind complet distrusă. Pe o suprafață de aproximativ 4 km, pompierii militari intervin cu motopompe pentru evacuarea apei. In paralel, pompierii și jandarmii acționează pentru protejarea cu saci de nisip a locuințelor neafectate. Polițiștii de frontieră asigură paza imobilelor evacuate, iar polițiștii de la secțiile din zonă asigură ordinea publciă. Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Gătaia acționează cu 25 voluntari, un tractor cu remorcă pentru evacuarea cetățenilor, o volă și un buldoexcavator. Localitatea Șemlacul Mic a fost evacuată, după ce nivelul apei a determinat izolarea completă a zonei și prăbușirea unei case. Din fericire nu au fost victime, însă la nivelul acestei localități există persoane vârstnice care refuză să își părăsească locuințele, în ciuda pericolului iminent. Comuna Jamu Mare, cu localitățile Ferendia, Lățunași și Clopodia sunt în continuare afectate de apă, pompierii militari alături jandarmi acționând pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate. În această zonă nu a fost necesară evacuarea populației. În zona Șipet – Folea s-au înregistrat mai multe solicitări pentru evacuarea apei din locuințele cetățenilor”, transmite Sindia Vlaia, purtătoarea de cuvânt a ISU Banat.