Rudel Obreja a murit la vârsta de 57 ani, după ce a pierdut lupta cu cancerul. Fostul boxer a fost condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”, iar starea lui de sănătate s-a înrăutățit treptat.
Rudel Obreja s-a născut pe data de 6 august, 1965, la Galați. De-a lungul carierei a câștigat mai multe medalii la competițiile internaționale. Fostul boxer a fost multiplu câștigător al Centurii de Aur și al titului național. În plus, a fost medaliat cu bronz la Campionatul Mondialul din 1989 și cu argint la Europeanul din 1989. Chiar dacă nu s-a născut în Capitală, cariera sa sportiva a început în București. A ajuns la clubul Dinamo la vârsta de 12 ani, în 1977.
A participat la prima sa competiție sportiva pe 16 februarie 1980, pe care a și câștigat-o. Din acel moment seria victoriilor au continuat. Rudel Obreja a câștigat de șapte ori tilul de Campion Național al României. Printre cele mai importante performanțe din cariera sa se numără medalia de argint de la Campionatul European de la Atena din 1989 și medalia de bronz de la Campionatele Mondiale de la Moscova din 1989.
Performanța lui Rudel Obreja la Jocurile Olimpice
Rudel Obreja a participat și la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în 1984, unde a avut parte de un meci memorabil. Aceasta a fost și unul dintre cele mai importante din cariera sa. Sportivul român l-a întâlnit, în optimile de finală, pe Mark Breland, SUA. Americanul a câștigat, în cele din urmă, la puncte. Obreja a acumulat 230 de meciuri de box, dintre care a câștigat 215.
Este important de precizat că fostul sportiv român a fost cel care a reușit primul K.O. din istoria boxului amator cu casă, la JO din 1984. Fostul boxer a rămas în lumea sportului și după ce a renunțat la cariera sportivă. El a devenit membru al Biroului Federal începând cu anul 1990. Ulterior, a fost ales Vicepreședinte al Asociației Internaționale a Boxului Amator și șeful delegației tehnice pentru Jocurile Olimpice de la Beijing.
Rudel Obreja s-a aflat la conducerea Federației Române de Box
Rudel Obreja a fost ales președintele Federației Române de Box în 2004, funcție pe care a ocupat-o până în anul 2012. Fostul sportiv a intrat în conflict cu Asociația Internațională de Box pentru că nu a respectat termenii suspendării sale de 11 ani. Obreja a fost acuzat că a permis sportivilor să boxeze fără căști de protecție în finalele Cupei României și că a încercat să ascundă acest lucru prin falsificarea unor documente.
Ulterior, fostul președinte al Federației a contestat suspendarea la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. În cele din urmă el a obținut anularea deciziei în primele luni ale anului 2012. În ciuda acestui lucru, a decis să părăsească funcția pe care a ocupat-o timp de opt ani. Viața fostului sportiv a fost marcată, în anii care au urmat, de dosarul „Gala Bute”.