Bătălia în justiție pentru dreptul la viață. Momentele dificile prin care a trecut fostul campion Rudel Obreja
- Ionel Sclavone
- 12 martie 2023, 17:58
Diagnosticat cu cancer în închisoare, unde ispășea pedeapsa primită în Dosarul Gala Bute, Rudel Obreja a fost nevoit să se lupte, în instanță, pentru viața sa. Au durat mai multe luni de la momentul în care a primit diagnosticul și până când judecătorii i-au permis să părăsească țara să se trateze. Fostul boxer Rudel Obreja s-a stins din viață la 57 de ani, după mai multe luni de suferință, din cauza cancerului la pancreas.
Fostul pugilist Rudel Obreja a murit, după o perioadă extrem de dificilă. Condamnat în Dosarul Gala Bute, fostul boxer a fost diagnosticat cu cancer în închisoare și a trebuit să lupte, în instanță pentru a putea să-și trateze boala. Din momentul diagnosticării și până când i s-a permis să părăsească țara ca să meargă la o clinică de specialitate în Turcia au trecut mai multe luni. Un timp prețios, petrecut prin instanțe, cu termene de judecată, în care Rudel Obreja și avocații săi au trebuit să-i convingă pe judecători că suferința sa este reală și că viața îi este pusă în pericol de lipsa unui tratament adecvat.
Coșmarul lui Rudel Obreja a început în momentul în care a primti diagnosticul crunt, la scurtă vreme după ce a fost închis. Internat la Spitalul Fundeni, în regim de detenție, a transmis un mesaj în care a solicitat să fie pus în libertate. Rudel Obreja a cerut să i se întrerupă pedeapsa pentru a urma un tratament adecvat bolii sale.
„Am nevoie de tratament în condiții UMANE, de grija medicilor și a familiei mele, extrem de importante în contextul actual și iată de ce:
– stau într-un salon de spital, aproape tot timpul cu perfuzii, care-mi atenuează durerile crunte;
– sunt păzit de gardieni în salon, corp la corp, zi și noapte
– nu am telefon, doar 5 vizite PE LUNĂ ale soției, deci nu am capacitatea de mișcare pentru a începe tratament sau operație chirurgicală.
Cer să mi se recunoască DREPTUL conferit de Lege, al întreruperii executării pedepsei, pentru a începe demersurile medicale în România sau în străinătate! VREAU SĂ TRĂIESC”, scria Rudel Obreja pe Facebook, anul trecut.
Judecătorii i-au întrerupt pedeapsa
Cererea sa de întrerupere a pedepsei a fost acceptată de instanța de judecată, mai ales că la dosar a fost atașat și o expertiză medico-legală, emisă de IML, care confirma groaznicul diagnostic. Documentul, care a ajuns pe masa judecătorilor, recomanda ca bolnavul să fie tratat într-o clinică de specialitate, în stare de libertate.
Drept urmare, pe 22 iulie, Tribunalul Ilfov a luat în considerare concluziile expertizei medico-legale și a decis suspendarea executării pedepsei pentru Rudel Obreja pe o perioadă de 3 luni. În acest timp, fostul sportiv urma să urmeze tratamentele prescrise de medici. La finalul celor trei luni urma să revină în instanță, iar în funcție de evoluția bolii, judecătorii aveau să decidă dacă prelungesc perioada de suspendare a pedepsei sau dispun reîncarcerarea sa.
Tratamentul în țară nu a dat rezultate
Tratamentul din unitățile medicale din țară nu a dat rezultate foarte bune, astfel că Rudel Obreja a decis să apeleze la serviciile unor medici din străinătate. El a obținut acordul să se trateze la o clinică din Turcia. Aceasta deoarece, spunea el la vremea respectivă, oricât de buni ar fi medicii din țara, sistemul medical românesc are limite, iar tratamentul primit nu este cel mai potrivit.
Medicii români au arătat că boala este într-un stadiu mult prea avansat și nu poate fi tratată pe cale chirurgicală. Iar sedințele de chimioterapie nu au dat rezultatele scontate. Fostul boxer a decis să nu se resemneze și să caute o altă soluție, o alternativă, în străinătate, înainte de a fi prea târziu.
„Ținând seama de caracterul avansat local (manșonarea trunchiului celiac, invazie arteră hepatică) și la distanță (metastaze hepatice și ganglionare — suspiciune imagistică), se consideră cazul ca fiind în afara resurselor terapeutice chirurgicale radicale și se recomandă dispensarizare oncologică paleativă, cu supravegherea și tratamentul patologiilor asociate”, a transmis medicul oncolog care l-a consultat, conformziare.com.
Doar că lucrurile nu au fost atât de simple. Decizia de suspendare a pedepsei cu închisoarea, din 22 iulie, a venit cu o serie de restricții. Lui Rudel Obreja i s-a interzis să părăsească teritoriul României și i s-a cerut să ia legătura cu IGPR pentru a fi luat în evidență și pentru a stabili modul în care va comunica permanent cu organul de supraveghere, să se prezinte la instanță de câte ori este chemat, să anunțe instanța în cazul schimbării domiciliului și să nu dețină sau să folosească arme.
O nouă bătălie în instanță pentru dreptul la viață
A urmat o altă bătălie în instanța de judecată pentru a i se permite să părăsească țara și să meargă la o clinică de specialitate din Turcia, pentru alte investigații.
La începutul lunii octombrie, Rudel Obreja a depus o nouă solicitare, la Tribunalul Ilfov, cerând prelungirea perioadei de întrerupere a pedepsei și, totodată, permisiunea de a părăsi țara. El a arătat că intenționează să meargă în Turcia, pentru noi investigații și tratament. Într-o primă fază, magistrații i-au acceptat doar prelungirea termenului de întrerupere a pedepsei, cu un an. Nu i-au acordat, însă, și dreptul de a părăsi România, respingându-i cererea.
Rudel Obreja a formulat o altă cerere în justiție și a primit termen de judecată pe 25 noiembrie. Un termen mult prea îndepărtat, dat fiind că medicii turci îl programaseră pentru investigații în perioada 24 noiembrie – 23 decembrie 2022. Dacă nu se prezenta la data stabilită, bolnavul urma să fie reprogramat. Ceea ce i-ar fi fost fatal, având în vedere evoluția rapidă a cancerului pancreatic de care suferea.
O decizie care a venit prea târziu
A urmat o nouă cerere de preschimbare a termenului, la Tribunalul Ilfov, și judecata în regim de urgență, dat fiind situația sa medicală. Pe 11 noiembrie, cu aproximativ două săptămâni înainte de data la care urma să se prezinte la clinica din Turcia, cazul Rudel Obreja a fost judecat în regim de urgență. De această dată, hotărârea i-a fost favorabilă, iar Rudel Obreja a putut să meargă în străinătate.
„Instanța apreciază ca fiind esențial dreptul la viață, pentru protejarea căruia s-a dispus întreruperea executării pedepsei, în scopul asigurării celui mai bun tratament medical. (…) Pentru obţinerea celui mai eficient tratament medical este oportună şi obţinerea unei alte opinii din partea specialiştilor din cadrul unor clinici din străinătate. (…) Se constată că demersurile efectuate de petent în acest sens, au avut ca rezultat, până la acest moment, obţinerea unei singure programări la o clinică din Istanbul, astfel că instanţa va acorda permisiunea părăsirii României doar în legătură cu prezentarea acestuia la această instituţie medicală”, se arată în motivarea Tribunalului Ilfov.
Doar că nici cea de-a doua opinie nu i-a fost favorabilă, iar după ce a revenit din Turcia, fostul pugilist s-a stins din viață la vârsta de 57 de ani, pe 12 martie 2023.