Imagine fascinantă: o masă uriaşă de plancton, observată din spaţiu

Imagine fascinantă: o masă uriaşă de plancton, observată din spaţiu

O masă uriaşă de plancton a fost observată în Oceanul Atlantic, în apropierea Irlandei, de un satelit al Agenţiei Spaţiale Europene, informează site-ul instituţiei.

Planctonul reprezintă totalitatea organismelor vii, vegetale şi animale, care trăiesc în apele dulci sau marine plutind pasiv sau aflându-se în stare de suspensie (constituind hrana unor peşti şi a altor animale acvatice). Dar chiar dacă organismele din plancton sunt microscopice, adunate laolaltă pot constitui mase uşor observabile.

Masa de plancton din Atlantic a putut fi observată din spaţiu datorită dimensiunilor uriaşe - aceasta ocupă o suprafaţă comparabilă cu a Irlandei! "Clorofila pe care organismele vegetale din plancton o folosesc în procesul de fotosinteză "colorează" apele oceanice din apropiere, oferind şansa ca masa de plancton să fie observabilă din spaţiu", explică site-ul esa.int. Deşi clorofila are culoarea verde, în poza de mai sus masa de plancton este cea bleu, explicaţia fiind adâncimea la care se află planctonul (zeci până la sute de metri sub nivelul mării).  Potrivit cercetătorilor, nuanţele suprinse din spaţiu amintesc oarecum de cele ale impresionistului francez Claude Monet. Planctonul - rol important în viaţa pe Terra Fotografia pe care o puteţi vedea mai sus şi la o înaltă rezoluţie aici a fost surprinsă în luna mai, dar prezentată abia ieri de Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Planctonul este important pentru viaţa pe Terra pentru că este la baza lanţului trofic marin şi stochează o cantitate uriaşă de dioxid de carbon.

Ne puteți urmări și pe Google News