De câteva zile în spațiul public a apărut tam-nesam ipoteza unor alegeri anticipate. Că scenariul este real stă mărturie și declarația președintelui Klaus Werner Iohannis care a anunțat că nici anticipatele nu sunt excluse în calcul politic.
Nu am informații din culisele politicii și nici nu sunt un mare fan al scenariilor oculte. Umila mea părere este că anticipatele sunt fluturate ca un posibil șantaj la adresa celor două mari formațiuni politice PSD și PNL care s-au înfrățit în numele... stabilității. Evident alegerile anticipatele pot folosi doar PNL-ului. Guvernarea erodează, iar liberalii sunt un paratrăznet perfect pentru nemulțumirea populației. Cu siguranță dacă aș fi consultant politic al PNL m-aș gândi la această strategie.
Iarna și primăvara viitoare poate fi dezastruoasă... Liberalii mai au încă destui primari, au o bază în teritoriu și cu o campanie deșteaptă ar putea să-și conserve ceva din scorul electoral, azi în cădere liberă. Liberalii știu să se reinventeze, de la Brătianu încoace, deși nu știu câți dintre cunosc istoria celei mai renumite dinastii politice din România.
Pe PSD nu îi interesează pentru că nu sunt percepuți de marele public drept partid de guvernare și cresc indiferent de situație. Toate depind de schimbarea premierului, pentru că într-o strategie inteligentă, PSD-ul poate deconta toate neîmplinirile! Revenind la alegerile anticipate trebuie reamintit – pentru a pune unii strategi mintea la contribuție – care sunt elementele legale ale ascestui procedeu electoral. Astfel, conform art.89 din Constituție: „(1) După consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură. (2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.
(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Președintelui României și nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență.” Dificultatea procedurii constă în faptul că Parlamentul poate fi dizolvat numai în cazul în care este imposibilă constituirea unui nou Guvern, constatată prin respingerea două cereri de investitură succesive. Mi-e greu de crezut că parlamentarii PSD și PNL îți vor pica propriul guvern!
Cu s-au fără ordin expres de la liderii partidului. Mulți dintre ei, poate majoritatea, nu vor mai prinde loc pe liste. Nu-i mai confortabil să mai zaci un an în Parlament? Să ai mandatul înteg? Cine dă vrabia din mână? Vor deveni maleabili la orice propunere, la orice troc electoral pentru că după cum zicea Nicolae Iorga, politicianul român se ghidează după mirosul de friptură! Anticipatele nu sunt decît o mică sperietură! Stați cuminți că dacă nu plecați cu un an mai devreme acasă!
Puteți vedea editorialul AICI