Iliescu: "Nu cred că Băsescu va numi un premier de la PSD"
- Adam Popescu
- 1 decembrie 2008, 00:00
La scurt timp după anunţarea rezultatelor parţiale ale votului de astăzi, preşedintele de onoare al PSD a tranşat posibilitatea unei coaliţii. El admite formarea unei alianţe cu PNL, însă exclude PDL din orice variantă de guvernare. "Dacă PSD nu va forma guvernul înseamnă că nu a câştigat. Nu cred că Traian Băsescu va numi un premier de la PSD. La negocieri orice este posibil atunci când sunt trei parteneri de discuţii. Însă, este posibilă doar o coaliţie cu PNL, cu PDL este exclus", a precizat cu fermitate Ion Iliescu.
Replica lui Mircea Geoană: "În viaţă niciodată să nu spui că ceva este imposibil". Astfel, liderul PSD a admis orice fel de negocieri, fie că acestea vor fi cu liberalii, fie cu democrat-liberalii.
Potrivit exit-poll-ului realizat de INSOMAR, la comanda Realitatea TV, rezultatele estimative ale votului de azi sunt următoarele: Pentru Senat rezultatele indică, pe locul I, Alianţa PSD+PC cu 35,7%, pe locul al II-lea, PD-L: 31,7%, iar pe locul al III-lea, PNL, cu 19,8% din voturi. La Camera Deputaţilor clasamentul arată pe locul I Alianţa PSD+PC cu 36%, pe locul al II-lea, PD-L cu 30,8%, iar pe locul al III-lea, PNL cu 20,4%.
Rezultatele indică faptul că PSD+PC a câştigat 47-48 de mandate la Senat, PDL 41, PNL 26, UDMR 8. La Camera Deputaţilor PSD+PC a câştigat 113 mandate, PDL 94, PNL 63, iar UDMR 18-19.
UDMR este pe locul patru cu 6,7% din voturi atât pentru Cameră cât şi pentru Senat. Următorul partid pe listă este PRM care a obţinut 3,3% la Camera Deputaţilor şi 3,4% la Senat.
Indiferent dacă unul dintre candidaţii acestor două partide a obţinut 50%+1 din voturile electoratului, nu va intra in Parlament, motivul fiind acela că formaţiunile de provenienţă nu au trecut pragul electoral de 5%. Însă, candidaţii care obţin 50%+1 din voturile electoratului au şansa de a ocupa un fotoliu de parlamentar dacă partidele lor au obţinut, după redistribuirea la nivel naţional, 6 mandate pentru Camera Deputaţilor şi 3 mandate pentru Senat.
Geoană, un nou mandat din primul tur
Potrivit INSOMAR, Mircea Geoană a câştigat alegerile în colegiul 5 Senat, Dolj cu 70,1% din voturile exprimate şi l-a surclasat pe democrat-liberalul Nicolae Giurgea, care a obţinut 20,2% din voturi. Vasile Blaga, candidatul PD-L, a obţinut 50,1% din voturile exprimate de alegători din colegiul 5 Senat Bucureşti şi l-a devansat pe candidatul Alianţei PSD+PC, care are 28,1% din voturi. Blaga are şanse foarte mari să obţină un loc de deputat după redistribuirea voturilor la nivel naţional. Călin Popescu Tăriceanu a obţinut 45,8% din sufragii în colegiul 4 Camera Deputaţilor Ilfov. El l-a devansat pe candidatul din partea PDL, Sorin Dumitru Minea, care a obţinut 29,7% din voturi. Astfel, Tăriceanu este la limită în ceea ce priveşte câştigarea unui nou mandat de parlamentar.
REACŢII MIRCEA GEOANĂ: Cu zâmbetul pe buze şi în aplauzele susţinătorilor social-democraţi, liderul PSD a salutat România de la "sediul învingătorilor".
"Vă mulţumesc pentru frumoasa istorie. Mulţumesc milioanelor de români care ne-au acordat votul lor din nou. Au fost patru ani grei pentru noi, patru ani grei pentru ţară, dar acum România va merge într-o direcţie mai bună", a declarat acesta.
Pentru aceste rezultate, Mircea Geoană le-a mulţumit şefilor de campanie, Miron Mitrea şi Liviu Dragnea, pentru eforturile depuse.
"Vocea românilor care striga dorinţa de schimbare a fost mai puternică decât rezultatele sondajelor. A exista o perioadă de greşeli, dar greşelile nu mai sunt permise. România nu mai are nevoie de politica dusă până acum de actualul Guvern", a completat liderul PSD, câştigător al unui nou mandat de Senator în Parlamentul României.
Totodată, liderul PSD a invitat, după anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor, celelalte partide parlamentare şi pe şeful statului pentru a purta un "dialog deschis" în privinţa construirii viitorului guvern, el precizând că miza acestui dialog este viitorul României.
Preşedintele PSD vede rezultatul votului de azi drept o exprimare a dorinţei de schimbare a românilor. Geoană a anunţat că partidul său este deschis pentru negocieri în sensul formării unei majorităţi în jurul PSD. "Trebuie dat primului partid şansa de a forma o majoritate", a spus social-democratul. Cu toate acestea, a declarat că este foarte puţin probabil să formeze o coaliţie fără să deţină funcţia de prim-ministru.
CĂLIN POPESCU TĂRICEANU: A mulţumit românilor pentru votul de încredere acordat PNL şi a făcut o comparaţie cu rezultatul votului de acum opt ani, constatând creşterea partidului său din punct de vedere al încrederii românilor.
În continuarea discursului său, Tăriceanu a enumerat realizările PNL din timpul celor patru ani când a fost la guvernare. Cea mai mare reuşită a fost considerată a fi intrarea României în UE, fapt ce "a atras după sine libera circulaţie a românilor în Europa". De asemenea, Tăriceanu a amintit şi despre dublarea salariilor şi a pensiilor care a avut loc în timpul mandatului său şi a guvernării PNL.
Tăriceanu se arată încrezător în viitorul României şi adaugă că el şi partidul său sunt conştienţi de problemele cu care se confruntă ţara.
În finalul discursului, liderul PNL a spus că este imoprtantă continuarea reformelor pentru a scoate ţara din impas.
EMIL BOC: Preşedintele PD-L a mulţumit alegătorilor pentru succesul înregistrat de PD-L. "Am reuşit cel mai bun scor din istoria partidului. Dacă la alegerile din 2004 am obţinut 13%, acum am câştigat 31% din voturi. Dacă la aceste alegeri există un învingător, acesta este Dreapta din România", a declarat optimist Boc.
Democrat-liberalul trage două concluzii din rezultatele sondajului INSOMAR. Prima ar fi aceea că "niciun partid nu a reuşit să obţină 50+1 din voturi ca să poată pretinde desemnarea premierului şi formarea guvernului". Cea de-a doua concluzie este aceea că singura câştigătoare din această seară este "dreapta" din România.
În acelaşi timp, Boc declară că el şi partidul său pe care îl conduce se simt obligaţi, prin reuşita în aceste alegeri parlamentare, să aplice politicile de dreapta.
"Românii au respins majoritar politicile de stânga", a fost concluzia lui Emil Boc.
CORNELIU VADIM TUDOR: "Exit-poll-urile sunt mincinoase"
Liderul PRM a declarat că rezultatele, potrivit cărora PRM nu ar intra în Parlament, sunt mincinoase şi că va sesiza BEC în cazul fraudelor electorale mari de la alegerile parlamentare.
MARKO BELA: "Din cifrele exit poll-urilor reiese că UDMR a reuşit şi va reuşi să aibă un grup parlamentar cu aceeaşi forţă sau chiar şi mai puternic în Senat şi Camera Deputaţilor. N-au avut dreptate cei care au fost sceptici, ci cei care au încredere în solidaritatea electoratului nostru, a populaţiei maghiare. Le mulţumim tuturor celor care ne-au votat, UDMR are ofertă pentru reformă în toate domeniile majore ale vieţii noastre".
CITIŢI ŞI:
Argeşenii, printre cei mai mari chiulangii la alegeri
Alegeri cu iz penal în colegiul Jilava-Ciorogârla
Primele estimări: PSD este lider
IOANA LUPEA: Clasa mijlocie votează cu PSD...
VLAD MACOVEI: Alianţa D.A. a câştigat detaşat alegerile
CĂLIN HERA: Dacă alegerile s-ar fi încheiat la prânz
MIRCEA MARIAN: Bogdan Olteanu ar putea fi un pedelist de frunte