Iliescu, hidrologul de serviciu al premierului

Iliescu, hidrologul de serviciu al premierului

Preşedintele de onoare al PSD se opune proiectului lui Orban de a resuscita lucrările la canalul Dunăre-Bucureşti.

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu apelează nu doar la experienţa şi susţinerea politică a lui Ion Iliescu, ci şi la expertiza acestuia de hidrolog. Tăriceanu l-a invitat ieri la guvern pe preşedintele de onoare al PSD pentru a-şi spune cuvântul în privinţa proiectului de reluare a lucrărilor la canalul Dunăre-Bucureşti. La discuţie a participat şi susţinătorul acestui proiect, ministrul transporturilor, Ludovic Orban, căruia i-a fost contrapus Ion Iliescu, un cunoscut adversar al canalului Dunăre-Bucureşti.

Încleştarea dintre Orban şi Iliescu s-a încheiat cu concluzia premierului, şi anume că este necesar să se mai studieze problema canalului. Cu alte cuvinte, semn că premierul a fost sensibil la rezervele exprimate de Iliescu, se va proceda la realizarea unui studiu de fezabilitate. Proiect „ceauşist“ contra idee interbelică Ministrul Orban a susţinut necesitatea finalizării acestui proiect început şi realizat în epoca Ceauşescu în proporţ ie de 70% şi i-a cerut bani şefului guvernului.

În replică, Ion Iliescu i-a explicat premierului că acest canal nu ar fi eficient din punct de vedere economic. El a susţinut existenţa unor obstacole de natură tehnică şi a adăugat şi un inconvenient: pe acest canal ar ajunge „toate mizeriile dejectate din Bucureşti“. Iliescu a mai susţinut că acest canal este un proiect ceauşist demarat „din motive politice“. El a povestit că fostul dictator urmărea să ajungă pe acest canal în localitatea Petreşti, unde se născuse soţia sa, Elena.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ludovic Orban l-a contrazis pe Iliescu pe toate palierele. Ministrul transporturilor susţine că ideea canalului nu i-a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu, fiind un proiect gândit înainte de al Doilea Război Mondial. În plus, Orban spune că discutarea proiectului nu se poate realiza în termenii din anii ’90, pentru că, între timp, Capitala şi arealul său au avut o dezvoltare explozivă. Prin realizarea acestui canal, Bucureştiul ar avea legături pe apă atât cu Constanţa, cât şi cu coridorul 7 european - merge pe Dunăre şi pe Rin până la Marea Nordului.

Orban a contrazis şi afirmaţiile lui Ion Iliescu privind gunoaiele din Bucureşti, afirmând că va fi construită o staţie de tratare a apei la Glina.

Opoziţie repetată

Discuţia de ieri nu a fost prima dintre Ion Iliescu şi Ludovic Orban. După ce ministrul transporturilor şi-a anunţat intenţia de a relua lucrările la Canalul Dunăre-Bucureşti, Ion Iliescu a avut două întâlniri cu acesta, încercând să-l determine să renunţe la proiect.

Întâlnirea de ieri, de la sediul guvernului, a avut loc după ce Ion Iliescu a luat legătura direct cu premierul