Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a lansat un avertisment pentru cei care intenționează să încalce noile restricții impuse de autorități în contextul valului cinci al pandemiei COVID.
Potrivit spuselor sale, cei care vor fi depistați în spațiul public purtând o mască textilă vor fi amendați cu până la 2.500 de lei. Valoarea sancțiunii este la nivelul salariului minim brut pe economie.
Ministrul a precizat că o astfel de sancțiune este justificată de faptul că masca textilă nu asigură nici o protecție sanitară. Este ca și cum nu ar avea deloc, a precizat Lucian Bode, explicând cum se vor face verificările din teren. El a precizat că pentru a face verificări, agenții de poliție nu vor avea nevoie de indicații suplimentare. Ei vor trebui doar să aplice legea.
„Nu au nevoie de indicații, ci de lege (polițiștii– n. red.). Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului”, a declarat ministrul Lucian Bode.
Ministrul a mai spus că, în contextul în care tulpina Omicron se răspândește cu rapiditate, iar transmisibilitatea este foarte ridicată, masca devine obligatorie. Astfel se limitează răspândirea virusului.
„Specialiștii spun că tulpina Omicron se răspândește foarte rapid și transmisibilitatea este una foarte mare. În aceste condiții, portul măștii este esențial în limitarea răspândirii. Niciun efort nu este prea mare”, a mai spus ministrul, conform Digi 24.
Amenzile prevăzute pentru măștile neconforme
În acest context, Lucian Bode a precizat că amenzile pentru cei care nu poartă măștile reglementare, sunt cele stabilite deja prin acte normative. Valoarea maximă a aceastora este de 2.500 de lei.
„Este amenda care se aplică pentru portul măștii neconforme, nu am umblat la cuantumul amenzilor”, a conchis ministrul de Interne.
Precizările ministrului Lucian Bode vin în contextul introducerii de noi restricții de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Autoritățile au adoptat noi reglementări pentru a limita valul 5 al pandemiei de COVID.
Conform noilor acte normative, în spațiile publice vor fi purtate doar măști chirurgicale și FFP2. cele textile nu vor mai fi permise. Potrivit hotărârii CNSU, masca de protecție de tip medical sau FFP2 va fi folosită, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise. Condițiile au fost stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.
Cine nu este obligat să poarte mască
Excepție de la noile reguli cu privire la masca de protecție, impuse de CNSU în contextul valului cinci al pandemiei, provocat de tulpina mutantă Omicron, vor face:
Copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
Persoanele care lucrează singure în birou; prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
Reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
Vorbitorii aflați în spații închise sau deschise, cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
Persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.