Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Il mai țineți minte pe Relu Fenechiu? Despre gafele prezidențiale ale d-lui Klaus Iohannis
Il mai țineți minte pe Relu Fenechiu? Despre gafele prezidențiale ale d-lui Klaus Iohannis

Il mai țineți minte pe Relu Fenechiu? Despre gafele prezidențiale ale d-lui Klaus Iohannis

Declaratia presedintelul Klaus Iohannis despre justitie care, pasămite, ar risca să devină “o supraputere in stat” (retorica antenisto-voiculesciană e acolo, inconfundabilă) a provocat numeroase reacții critice, dar si unele de caldă prețuire. Intre acestea, aceea, exultantă, a baronului penelist de Iasi, primul patron politic al actualului consilier prezidențial Andrei Muraru, fostul ministru, infractorul dovedit si condamnat, actualul deținut Relu Fenechiu.

Am fost pus la stalpul infamiei cand, ca o ironie  benignă, dar una ingrijorată, vorbeam despre “un Relu Fenechiu cu nume german”. Ei bine, acum avem reacția lui Relu Fenechiu insusi care se recunoaste, de după gratii,  in spusele presedintelui țarii. Astept cu maxim interes să aflu ce vor spune SRS, Felix, Năstase, Copos, Becali si toti ceilalți. Poate vor semna o declaratie comună de sprijin pentru dl Iohannis…

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-19028434-relu-fenechiu-lauda-din-inchisoare-klaus-iohannis-pentru-discursul-privind-justitia-vazut-speranta-ati-atras-atentia-asupra-unor-aspecte-care-facut-justitia-devina-supraputere-stat.htm

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/il-mai-tineti-minte-pe-relu-fenechiu-despre-gafele-de-parcurs-ale-domnului-klaus-iohannis/

Reiau aici o postare a lui Dragos Paul Aligica pe portalul “Blogary”. Titlul e dur, dar vorbeste despre starea de revoltă traita de multă lume in aceste zile. Mă refer la cei care au votat pentru dl Iohannis crezand că votează impotriva mincunii, talhăriei, fărădelegii si abuzurilor. Nimeni nu mă poate bănui că l-as prefera pe Ponta. Dar cred ca a sosit din plin timpul ca dl Iohannis să se intrebe pe cine se bizuie si de ce? Există de-acum suficiente date pentru o schimbare urgentă de consilieri (fenechistul Muraru, fesenisto-pesedisto-uselistul Dan Mihalache). Dar si pentru niste precizări publice, nu despre napolitane, Coca Cola, fotolii, covoare si perdele, ci despre semnificatiile unor declaratii alarmante pentru cei care iau in serios institutiile statului de drept.

“Da. Exact astea erau problemele sistemului de justitie din Romania: „Consider important de subliniat faptul ca Justitia este una din cele trei puteri ale statului, nu o supraputere. Justitia trebuie exercitata cu demnitate, respect si sobrietate, nu etalata sub aspect de exotism mediatic.” Astea erau marile prioritati!? Stii ceva? Hai sictir! Asta nu merita nici macar un comentariu sau o analiza. Merita un sanatos si neaos: Hai sictir! Ca, stii, noi suntem aici mai spre Balcani si nu ne ferim de exotisme.

Exotismul ala mediatic a facut ca un intreg popor sa aiba speranta ca totusi e posibil si ca justitia poate totusi sa functioneze si pe acese meleaguri. Scurgerile alea de informatii au dat imaginea fenomenalului nivel de coruptie la care ajunsese clasa din care face parte onorabilul reprezentant mai sus citat. Si pe care faceau si fac tot ce pot sa il acopere de ochiul public.

E nevoie de mai multa transparenta, de mai multa mediatizare, de mai multa si mai agresiva expunere publica, nu de mai putina. Exotismul si lipsa de respect fata de un sistem si regului arbitrare si corupte te-au facut presedinte mai omule. Ca altfel stateau aia si acum la coada cuminti asteptand sa voteze, conform regulamentului dat de puterile statului. (Asta e o figura de stil literar, ca sa fie clar pentru o minte mai greoaie).

Avem asadar justitia pentru omul marunt. Si justitia pentru marii mahari ai coruptiei nationale si clasa superpusa. Doua perceptii, doua reprezentari. Acest tip de discurs de azi reprezinta public NU perceptia noastra a oamenilor obisnuiti ci cea a lui Adrian, Dan, Hrebe, Relu etc etc etc. E vocea lor. E expresia tipului lor de problematica.

Asta imi aduce aminte de ceva, o tema mai generala: Am apucat sa traiesc vremea cand Iliescu Ion a condus o tara in jurul dezideratelor de „liniste”, „consens” si „stabilitate”. Pe de o parte erau „factorii responsabili” si „poporul” care doreau „liniste”, „consens” si „stabilitate” si pe de alta parte eram noi astia care faceam „destabilizare” si „neliniste”.

Nu credeam ca in viata vietilor mele sa ajungem in acelasi pattern dupa nenorocirea pe care a adus-o asupra tarii sistemul netransaprent de casta generat de clasa politica sau daca vreti „patura superpusa” creata de regimul Iliescu. Nu stiu daca omul asta, presedintele prin ricoseu, intelege ce face dar semnalele pe care le da suna exact asa: Sa punem la loc capacul pe patura superpusa, sa oprim transparenta si presiunea asupra ei. Retorica asta e. Pozitionarea asta e: cea a lui Iliescu in care poporul doritor de liniste si armonie vrea sa puna capat unei perioade de turbulente si anarhie destabilizatoare.

Vreau sa cred ca nu asta e intentia dar din pacate asta pare sa sa fie proiectia. Si directia.”

http://www.blogary.ro/comentariu/hai-sictir/

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.