Il Giornale: De ce e Rusia imună la coronavirus?

În plină pandemie de coronavirus, în Rusia domnește calmul. E drept, recent s-au mai adăugat șase cazuri, dar sunt, oricum, extrem de puține , dacă ne gândim că țara lui Putin are o graniță lungă de 4200 de kilometri cu China. Cum au scăpat rușii de virusul care înspăimântă întreaga lume, ne explică Paolo Mauri de la cotidianul italian Il Giornale.

Il Giornale: Epidemia de coronavirus Covid-19, care se răspândește sălbatic în Europa și în lume, pare să ocolească  în momentul de față o țară care acționează ca o punte de legătură între Asia și Bătrânul Continent: Rusia.

Până în prezent, de la răspândirea infecției, au fost raportate 20 de cazuri de Covid-19, iar dintre acestea trei au avut nevoie de spitalizare. Practic, o insulă a fericirii sau mai bine zis, un continent, având în vedere dimensiunile țării.

De când a izbucnit  epidemia în China, Rusia a pus în aplicare o serie de măsuri din ce în ce mai stricte, dar eficiente și, mai presus de toate, la timp.

Imediat, începând cu 31 ianuarie, călătoriile de afaceri ale companiilor ruse în China au fost temporar suspendate, în paralel fiind emise și primele avertismente care avertizau cetățenii să-și schimbe obiceiurile  cetățenilor în ceea ce privește îmbrățișările și sărutul. Nu ca în Italia, unde, în aceleași zile, îngrijorarea unor partide politice și a unor membri ai guvernului au fost direcționate spre rasismul manifestat față de comunitatea chineză.

La 2 februarie, legăturile feroviare cu China, inclusiv ruta Moscova-Beijing sunt suspendate, în timp ce pe 3 februarie se ia decizia de a bloca temporar toți călătorii de țara vecină. Pe 6 februarie, Kremlinul emite o dispoziție pentru a începe înregistrarea temperaturii corporale a persoanelor care participă la evenimente publice, în timp ce pe data de 20 februarie este interzisa intrarea pe teritoriul Federației a tuturor cetățenilor chinezi. În paralel, sunt amenajate zone de carantină pentru călătorii care au intrat înainte de închiderea frontierei cu China.

Pe 27 februarie, călătoriile turistice în Italia, Iran și Coreea de Sud sunt suspendate, în timp ce pe 28 Moscova suspendă vizele de intrare pentru cetățenii iranieni. În același timp, toți călătorii din aceste țări sunt împiedicați să intre în Rusia.

Pe 2 martie, școlilor din zona Moscovei li se interzice să urmeze cursuri de înot pentru a preveni posibila răspândire a infecției, în timp ce pe 3  martie în metroul din Moscova încep controale aleatorii ale temperaturii corporale a pasagerilor.

Pe 4 martie s-a decis oprirea exporturilor de măști, mănuși, bandaje și costume de protecție, în timp ce pe 5, Forumul Economic Internațional din Sankt Petersburg este anulat. Treptat marile companii aeriene - Aeroflot și Pobeda - suspendă conexiunile cu țările cele mai afectate de virus.

Pe data de 6, Moscova extinde obligația de carantină pentru toți cei care sosesc din Spania, Franța, Italia, Germania, precum și din China, Iran și Coreea de Sud.

Pe 11 martie, a fost adoptat un decret prin care se interzicea evenimentele publice cu peste 5 mii de spectatori până pe 10 aprilie. Aceste măsuri vizau orice fel de evenimente de masă, . de la sport,  la divertisment.

 

Pe scurt, Rusia a luat prompt măsuri foarte restrictive împotriva străinilor și a celor care s-au aflat în țările în care s-a dezvoltat epidemia, iar de-a lungul timpului a adoptat dispoziții pentru controlul sănătății populației, măsuri pe care  Occidentul le-a aplicat în aeroporturi și uneori nici măcar acolo,

Nu trebuie uitate măsurile pe care le-a luat Moscova față de epicentrul epidemiei, China. Moscova și-a întărit granițele care se întind pe 4200 de kilometri, instituind aproape imediat „sate de carantină”, cum ar fi cel din apropierea orașului de frontieră Blagovechtchensk, pe râu Amur, pentru a opri răspândirea infecției.

Bătălia a avut loc de-a lungul tuturor granițelor, fizice sau din aeroporturi. În regiunea Amur, pe lângă faptul că au fost închise legăturile  cu China, controalele au fost foarte amănunțite, iar autobuzele în care care au fost repatriați  cetățenii ruși au fost puse sub escortă armată. Medicii din spitale au primit o listă cu toți cei care au intrat în țară și a fost organizat un serviciu de vizite la domiciliu.

Evident, nu tot ceea ce strălucește este aur și chiar și în Rusia, în acele regiuni de la granița China, în primele zile a avut loc un  asalt asupra farmaciilor. Toată lumea a vrut  să cumpere măști, dar acestea au fost curând abandonate de ruși, cărora măsurile luate le-au redat sentimentul de siguranță