Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române (TAROM), a anunţat că va concedia 241 de angajați pentru a reduce costurile şi a asigura o distribuire eficientă a activităților la nivelul companiei. Şi nu e totul, angajații de la Complexul Energetic Oltenia vor fi, de asemenea, disponibilizați, conform planului. Iar la Romsilva au fost deja concediați 400 de angajaţi.
Deoarece criza economică este tot mai accentuată, iar instituțiile statului sunt sufocate de angajați care nu-şi justifică munca, mai multe companii de stat dar şi private au început deja concedierile. La TAROM de exemplu, se promit disponibilizări pe criterii „transparente și echitabile”. Pe lista restructurărilor sunt şi angajații Complexului Energetic Oltenia.
În cadrul măsurii de restructurare a personalului a fost elaborată şi aprobată o nouă organigramă care corespunde volumului de activitate curent şi estimat pentru anii următori, fiind concepută pentru a reduce costurile şi a asigura o distribuire eficientă a activităţilor la nivelul companiei, se arată într-un comunicatul emis de companie.
Iar ministrul Economiei anunță o criză de materii prime care ar putea trimite în șomaj sau chiar ar putea lăsa angajații din firmele private fără locuri de muncă.
Planul prevede disponibilizarea a 700 dintre cei aproape 1.500 de angajaţi
De asemenea, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunţat că în această săptămână discută cu Comisia Europeană planul de restructurare al TAROM şi că de acolo ar trebui să plece cam 300 de angajaţi. Concedieri vor fi şi de la Complexul Energetic Oltenia, cel mai mare producător de energie pe cărbune din România.
În luna februarie a.c., planul de restructurare al TAROM, trimis Comisiei Europene ulterior primirii ajutorului de salvare, prevedea disponibilizarea a 700 dintre cei aproape 1.500 de angajați, închiderea a 11 agenţii externe, restructurarea urmând să se deruleze în următorii doi ani.
În urma ajutorului de salvare primit din partea Comisiei Europene, TAROM a pus în mişcare planul de restructurare. Aproximativ 700 de angajaţi vor fi daţi afară, iar cheltuielile se vor reduce în aproape toate domeniile, mai scrie în comunicat.
Câţi angajaţi vor fi concediați până la sfârșitul anului
Planul de redresare prin concedieri masive mai prevede reducerea personalului, de la aproape 11.000 de salariaţi câţi mai sunt în prezent, la 4.600 la sfârşitul anului 2026. 2 mii de angajaţi ar putea fi concediaţi până la finalul acestui an. La Romsilva, deja au fost deja concediaţi aproximativ 400 de angajaţi. Probleme ar putea şi în mediul privat, spun experții din economie.
Producţia industrială a României, care este cel mai important indicator pentru mersul industriei, a crescut cu doar 0,5% în primele două luni din 2022. Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni, a declarat:
Industria se confruntă cu multiple ameninţări: prima este preţul materiilor prime şi materialelor, energie electrică şi gaz. Industria foloseşte destul de mult aceste resurse energetice. La războiul cu Ucraina s-au adăugat creşteri masive de costuri la metale. De la 1.000 de euro la 2.000 de euro pe tonă.