Raportul realizat de confederația patronală Concordia arată faptul că piața muncii din țara noastră va suferi modificări semnificative în perioada următoare, pe fondul schimbărilor socio-culturale, tehnologice sau cele legate de digitalizare. Astfel de modificări la nivelul societății nasc provocări pentru companiile din România, iar multe categorii de personal riscă să rămână fără un loc de muncă.
Aproximativ 4-4,4 milioane de locuri de muncă ar putea ajunge să fie automatizate până în anul 2030, grație tehnologiilor actuale. Schimbările vor fi resimțite încă din acest an, iar previziunile arată că mii de oameni își vor pierde locurile de muncă.
Digitalizarea, rol major în evoluția pieței locurilor de muncă
Unele sectoare înregistrează un nivel mediu în ce privește digitalizarea, așa cum este cazul domeniilor producție, finanțe, servicii profesionale sau retail, în vreme ce transporturile, sănătatea sau educația sunt sectoare cu un nivel minimum de digitalizare.
Conform World Economic Forum, până în anul 2025, 85 de milioane de joburi vor dispărea. Mai mult, tot până atunci, 97 de milioane de noi locuri de muncă vor fi create prin tehnologizare. Din acest motiv, salariații trebuie să dobândească noi cunoștințe privitoare la domeniul digitalizării, pentru a-și putea exercita munca în continuare.
Piața muncii din România
În România, un procent de doar 6% dintre companii dispun de pregătire a angajaților în domeniul TIC, în vreme ce media europeană în acest caz este de 20%.
Lipsa specialiștilor în domenii cheie face ca posibilitatea țării de a inova în materie de transformări digitale să se mențină una redusă, deși România ocupă locul 4 în UE la numărul de absolvenți de IT. Conform analizei celor de la Concordia, nu mai puțin de 40% din românii cu studii superioare au plecat din țară.
Raportul Trends Shaping the Future of Work arată că 6/10 oameni de afaceri români declară au în plan să angajeze forță de muncă venită din străinătate. În anul 2022, 100.000 de emigranți vor intra pe piața muncii din țara noastră, în sectoare precum construcții sau HoReCa, conform Mediafax.
Ministrul Muncii a declarat că războiul din Ucraina va afecta piața muncii
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a recunoscut că războiul din Ucraina va avea efecte negative asupra economiei și a pieței muncii în următoarea perioadă.
„Dacă în ultimii doi ani Ziua Internațională a Muncii a fost umbrită de restricțiile dure impuse din cauza pandemiei de Covid-19, în acest an, deși avem libertatea de a fi împreună, resimțim efectele războiului. Asistăm cu toții la distrugerea a zeci, sute de mii de locuri de muncă, de întreprinderi și de vieți.
La fel ca și criza generată de pandemie, criza din piața muncii cauzată de război va lovi cel mai puternic în persoanele cele mai vulnerabile. Trebuie să fim solidari și să rămânem centrați pe nevoile oamenilor afectați cel mai puternic de efectele pandemiei ori ale războiului”, spune, într-un mesaj adresat cu ocazia zilei de 1 mai, Marius Budăi.