Igrasia şi necazurile, cotidianul vieţii de sinistrat

Igrasia şi necazurile, cotidianul vieţii de sinistrat

Gorovei şi Recea sunt două cătune din comuna Ion Creangă, judeţul Neamţ, în care revărsarea Siretului de vara trecută a făcut prăpăd. Casele sinistraţilor, ridicate în zone neinundabile, au fost terminate cu fonduri guvernamentale doar „la roşu“, fără a fi tencuite, iar prin ele a apărut igrasia, pentru că lucrările s-au efectuat inclusiv în sezonul rece.

Toate cele 40 de familii care au rămas fără casă la Gorovei s-au mutat în noile locuinţe. Sătenii spun că sunt mulţumiţi, însă în ochii unora se citeşte tristeţea şi deznădejdea că nu vor putea face faţă multora dintre problemele rămase de rezolvat. În acest cătun n-a fost niciodată curent electric, dar, recent, au fost întinse cablurile pe stâlpi.

„Sperăm ca pe 15 aprilie să se finalizeze instalaţia electrică în acest sat. Ar fi un lucru benefic pentru localnici, că şi aşa o duc greu. Au destule necazuri. Prin unele case a apărut igrasia deoarece s-a lucrat cînd era frig. Iar firmele de construcţii au muncit mai bine sau mai de mîntuială“, a declarat primarul Petrică Prichici.

„Dacă nu-i curent, degeaba“

Ne puteți urmări și pe Google News

Unul dintre sinistraţi, Vasile Chelaru, are o familie compusă din 13 membri. Lipsa banilor l-a împiedicat să îşi termine construcţia gospodăriei, iar cea mai mare problemă este aceea că nu a reuşit să îşi tragă curent electric.

„Poate vom scăpa şi la curent. Am mai primit ajutoare, au fost binevenite. Dar televizorul, frigiderul şi maşina de spălat zac. Dacă nu-i curent, degeaba”, spune bărbatul.

Cei din Recea au curent, însă sunt nemulţumiţi că au fost nevoiţi să plătească din banii lor şapte milioane de lei vechi pentru racordurile la noile locuinţe.

O piedică în plus-bătrâneţea

Printre cei care se confruntă cu o existenţă plină de nevoi sunt Anica Baniasz, de 76 de ani, şi soţul său, Gheorghe, de 83 de ani. Bătrâna se deplasează cu greu, pentru că are proteze ortopedice la ambele picioare, la fel şi soţul său, pe care l-au lăsat puterile.

Şi lor le lipsesc multe. Pe jos, în casă, este turnat un strat de beton, pereţii trebuie zugrăviţi, nu prea au mobilă şi lemne de foc. Câteodată, bătrânii sunt nevoiţi să-şi plătească până şi apa de băut, copiii vecinilor refuzând să le aducă o găleată cu apă dacă nu sunt plătiţi.

Planuri mari pentru această primăvară are şi Vasile Nistor. Necazul este că, în casa unde locuieşte cu soţia şi cele două fiice, igrasia şi-a făcut apariţia pe pereţi.

„Pereţii au fost uzi şi n-au avut timp să se usuce. Aproape în toate încăperile a dat mucegaiul. Până la primăvară sau vară, când se pot deschide ferestrele nu avem încotro. Daca-ş avea bani...“, încheie săteanul.

Din discuţiile cu sătenii a reieşit că aceştia sunt bucuroşi că au scăpat de pericolul inundaţiilor produse de Siret, dar se simt încorsetaţi şi stingheri în locul unde urmeză să trăiască de acum încolo.

Au fost reconstruite 639 de case

În iulie-august 2008, revărsarea Siretului a afectat judeţul Neamţ, în zona Roman, cele mai afectate fiind comunele Tămăşeni, Doljeşti şi Ion Creangă, unde au trebuit reconstruite 639 de case.

Noile locuinţe au două camere şi o bucătărie, suprafaţa de 60,05 mp, iar cea utilă de de 47,25 mp. Valoarea materialelor de construcţie pentru o casă a fost de circa 40.000 lei, iar manopera de 10.000, fără a se asigura zugrăveli interioare şi exterioare.