Singurul lucru de care le este ruşine ţiganilor: să-şi declare etnia în mijlocul maghiarilor
- Marian Păv ăla şc
- 1 octombrie 2012, 18:21
În localitatea Valea Crişului trăiesc între 900 şi 1.000 de romi, dar la recensământ doar şapte au declarat că aparţin acestei etnii. Aceeşi situaţie se înregistrează în majoritatea localităţilor din Covasna
Prefectul judeţului Covasna, Codrin Munteanu, consideră că este absolut necesar să se facă o evaluare reală a numărului romilor care trăiesc în judeţ, arătând că de acest lucru depinde considerabil accesarea programelor de integrare socială a membrilor acestor comunităţi.
Codrin Munteanu a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că la ultimul recensământ al populaţiei doar 8.345 de persoane din judeţul Covasna s-au declarat de etnie romă, dar în realitate aici trăiesc peste 20.000 de romi, potrivit estimărilor făcute de primării.
Prefectul a menţionat că, în condiţiile în care comunităţile de romi nu figurează oficial pe hârtie, autorităţile nu pot interveni cu mediatori sanitari şi şcolari şi nici nu pot accesa fondurile guvernamentale sau europene destinate îmbunătăţirii nivelului de trai al acestora.
La Sfântu Gheorghe, 1 din 10 recunoaşte că este ţigan Potrivit prefectului, la Valea Crişului trăiesc între 900 şi 1.000 de romi, dar la recensământ doar şapte au declarat că aparţin acestei etnii, la Sfântu Gheorghe oficial sunt 420 de romi, dar neoficial sunt peste 4.000, la Ghidfalău doar cinci s-au declarat romi din aproape 700, iar la Boroşneu 38 din aproape 1.500. "
"A fost o mare greşeală că aceste persoane nu şi-au declarat etnia la recensământ pentru că nu putem interveni cu proiecte, nu putem atrage resurse financiare guvernamentale sau europene prin care să susţii programe de integrare, dacă aceste comunităţi scriptic nu există sau sunt mult diminuate. Practic, nu poţi accesa niciun leu pentru că în atare condiţii poţi fi acuzat de fraudă", a declarat prefectul Codrin Munteanu.
Acesta a recunoscut că deocamdată nu sunt identificate soluţii pentru rezolvarea acestei probleme, dar crede că primul pas ar fi efectuarea unei evaluări reale numărului membrilor comunităţilor de romi, iar apoi recunoaşterea oficială a acestora.
'Suntem în faza în care am identificat problema şi căutăm soluţii pentru a o rezolva (...) Trebuie clarificate datele, să avem o situaţie clară, reală, astfel încât să putem activa pe baza legislaţiei actuale. Altfel, rămânem cu o problema pe care e nu o putem trata', a mai spus prefectul Codrin Munteanu.