Ieşiri din Top 300 Capital: Milionarii care nu au ţinut pasul cu criza
- Ana-Maria Sm ădeanu
- 18 octombrie 2011, 10:53
Criza este nedreaptă! Nu este o noutate, însă la fel de bine se ştie că abilităţile de bun manager al unei afaceri se văd tocmai în aceste perioade dificile din punct de vedere economic.
Business-urile construite după un plan pe termen scurt au ajuns la scadenţă şi, cele mai multe dintre ele au tras obloanele sau, în cel mai fericit caz, sunt sub sechestru judiciar. Cei care au părăsit clasamentul actual au, în proporţie destul de mare, companiile în mari dificultăţi, în multe cazuri valoarea activelor deţinute fiind mai mică decât a datoriilor. Alţii au pariat în urmă cu câţiva ani pe imobiliare, valoarea activelor reducându-se semnificativ.
Cea mai răsunătoare ieşire din Top 300 poate fi trecută în dreptul lui Gabriel Cârlig, cu o avere estimată în ediţia anterioară la 65-70 milioane de euro. Omul de afaceri este proprietarul retailer-ului de lenjerie intimă Jolidon.
"Suntem prea mici ca să mai intrăm în top"
În ultimii doi ani, afacerea clujeanului a suferit scăderi semnificative, iar anul acesta, Cârlig a solicitat intrarea în insolvenţă. În 2010, cifra de afaceri a Jolidon a fost de 18,7 milioane de euro, pierderea înregistrată fiind de 9,3 milioane de euro. Potrivit Ministerului de Finanţe, valoarea activelor imobilizate a fost de 31,9 milioane de euro, în timp ce datoriile se ridicau la 55,8 milioane de euro.
Celebra familie băcăuană Sechelariu a fost răpusă parţial de recesiune. Averea estimată anul trecut la 40-45 milioane de euro s-a diminuat în 2011, pe fondul problemelor personale ale lui Dumitru Sechelariu care a făcut multe drumuri pe la DNA. A recunoscut că acest lucru i-a cauzat probleme în relaţiile cu băncile, rămânând astfel fără finanţare.
"Suntem mult prea mici acum ca să mai intrăm în top", ne-a declarat Dumitru Sechelariu, cândva milionar de frunte al Bacăului.
În cazul familiei Tudorache, nu procuratura a fost de vină. Montero SA, una dintre afacerile principale, şi-a cerut insolvenţa la începutul anului 2010 pentru a se putea reorganiza judiciar, ieşind din cercul marilor distribuitori de medicamente. În ediţia anterioară a clasamentului, familia Tudorache avea o avere estimată la 33 de milioane de euro.
Rămânând la sectorul farma, alţi trei milionari care deţineau Relad International Pharma, Adrian Roncea, Laurenţiu Stratulat (ambii cu averi estimate la 30 de milioane de euro în ediţia anterioară) şi Tiberiu Zigu-Manu (25 de milioane de euro în 2010) au părăsit clasamentul. Cândva al doilea mare distribuitor de produse farmaceutice, Relad a intrat în insolvenţă, iar problemele financiare ale companiei nu s-au rezolvat încă.
Împătimit al petrecerilor extravagante, milionarul Cristian Ţânţăreanu, cu o avere estimată în 2010 la 25-30 de milioane de euro, a sărăcit în ultimul an, mai ales că urma să fie executat silit pentru o datorie de peste 4,75 milioane de euro la bugetul de stat, bani ce vin din neplata TVA-ului în urma unor tranzacţii imobiliare din Paradisul Verde în perioada 2005-2006.
"Nu mai intru în top. Mă aşteaptă ANAF-ul, o să-mi pierd banii", a declarat Cristian Ţânţăreanu.
DECLIN
Şi milionarii din fotbal sărăcesc
DNA poate fi învinuit pentru declinul afacerilor familiei Penescu. Odată cu arestarea lui Cornel Penescu, business-urile acestuia au înregistrat un declin. Echipa de fotbal FC Argeş, patronată de milionarul piteştean, a retrogradat în eşalonul secund, iar afacerea PIC, cândva cel mai promiţător nume din retailul românesc, a falimentat.
Printre cei care au părăsit ediţia aceasta a topului se mai numără şi Adrian Mititelu, preşedintele fostului club de fotbal Universitatea Craiova. Dacă anul trecut, olteanul avea o avere estimată la 30-33 de milioane de euro, anul acesta finanţatorul Universităţii Craiova este unul dintre cei mai dispreţuiţi oameni din capitala Olteniei după ce Federaţia Română de Fotbal (FRF) a decis dezafilierea echipei. Clubul a intrat în insolvenţă şi nu a reuşit să achite datoriile patronului.
Pe lângă restanţele şi problemele pe care le are cu Universitatea Craiova, Mititelu întâmpină dificultăţi şi în afaceri. Acesta are conturile blocate de Fisc, iar companiile pe care le deţine au început procedura de insolvenţă (UPSRUEEM Petroşani, Western Gate Residence, Cetatea Banilor City şi ziarul Ediţie Specială).
Familia Lucescu nu a reuşit să treacă pragul de intrare în Top 300, având o avere estimată la 17-19 milioane de euro în ediţia din 2010.
Un alt milionar cu legături în lumea fotbalului, Liviu Galan, care a fost în consiliul de administraţie al clubului FC Naţional, a părăsit clasamentul celor mai bogaţi români. Citiţi şi:
- Capital Top 300: Cei mai bogaţi politicieni din România