Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Iertați-l pe CTP! Am aflat de ce face mereu circ la televizor. Mărturisire exclusivă
Iertați-l pe CTP! Am aflat de ce face mereu circ la televizor. Mărturisire exclusivă

Iertați-l pe CTP! Am aflat de ce face mereu circ la televizor. Mărturisire exclusivă

În ultimii patre ani, de când apare constant la televizor, Cristian Tudor Popescu a șocat  de multe ori prin limbaj agresiv, gesturi și mutre comice sau încruntări semnificative atunci când punea vreun personaj la zid și trăgea în el cu cuvinte ca idiot, cretin, șobolan, buci și țâțe, dă-i în p*** mea, căcat, jivină, stalinist etc. Iertați-l, există o explicație!

O dată, a spus într-o emisiune că „la televizor dacă nu spui prostii, nu se uită nimeni la tine”. La acel moment știa deja rețeta pentru a deveni vedetă tv care face rating și ținea cu dinții ca să rămână în trend. Nu cântase el la cap, dându-și scatoalce în emisiunea Eugeniei Vodă?

La Digi, căci la Pro Tv nu i s-a mai prelungit contractul, CTP și-a înțeles bine rolul și a mizat pe circ pentru audiență. Deși, nu de puține ori își criticase colegii de breaslă că fac același lucru.

Ultima lui ieșire în spațiul public a fost prilejuită de discursul regizorului Cristi Puiu la lansarea filmului său, cu privire la impunerea purtării măștilor în aer liber de către spectatori.

Se știe discursul, se știe că regizorul nu a instigat să nu se poarte măști în general, nu a neagat pandemia. CTP a sărit imediat și a afirmat că regizorul fie și-a făcut publicitate filmului, fie e un idiot. Da, și eu cred că și-a făcut publicitate, dar omul are dreptul la exprimare și și-a spus opinia decent, fără să susțină teza inexistenței Covidului. Atunci de ce idiot și nesimțit?! Simplu. Pentru că altminteri nu-i ieșea lui CTP nici publicitatea și nici circul!

“Dânsul (dl. Puiu, n.a.) a făcut o măgărie agitatorică menită să-i promoveze filmul. Dacă n-aș lua în considerare această posibilitate, ar trebui să îl consider pe dl. Puiu, pe distinsul regizor Cristi Puiu, de-a dreptul idiot! …Ar trebui acum să mai adaug un calificativ lângă cel de „idiot”,[…] Ar trebui să alătur și calificativul „nesimțit” la ceea ce a făcut dl. Puiu”.

Iertați-l pe CTP! Și intelectualii se mai dau în stambă când vor să fie „cool”.

Noi am descoperit momentul în care gazetarul Cristian Tudor Popescu, cel care a fost președintele Clubului Român de Presă de care s-a ales praful, a realizat că în televiziune e nevoie și de circ dacă vrei să-ți iei leafa. El știa formula bine, după cum o să citiți în textul ce datează din ianuarie 2014. Atunci nu o aplica, dar îi urechea pe alții.

Am găsit în cartea „Fals jurnal de supraviețuire” a jurnalistei Ruxandra Săraru, realizator de o viață la Radio România Actualități, un interviu cu Cristian Tudor Popescu, din 14 ianuarie 2014. Într-un fragment de discuție, gazetarul critica exact ce face și el azi: spectacol sau circ pentru rating, căci acestea plac publicului și de acolo vine salariul oricărui jurnalist de televiziune.

„Trebuie să te scălâmbăi”

CTP deplângea soarta presei, în 2014. Ziarele, spunea, sunt moarte demult, iar în audiovizual nu se mai face jurnalism decât pe ici, pe colo.

Ruxandra Săraru invocă difuzarea de „informație corectă, obiectivă”. Iar jurnalistul Cristian Tudor Popescu dezvoltă.

„Dacă faci așa ceva în clipa de față, ești mort. Nu mai interesează acest rol, această funcție a presei, nu mai interesează să ofere așa ceva, nu-ți mai cumpără aproape nimeni și întrucât în locul tovarășului Caușescu și a tovarășei Elena Ceaușescu avem pe tovarășul rating și pe tovarășa share acum, că ei sunt dictatori… (…)

Și atunci ce să faci? Trebuie să te scălâmbăi. Uită-te la colegii noștri ce fac. Unii, care până acum erau destul de la locul lor, firește, susținându-și fiecare tranșeea respectivă în care se află, dar care acum au început să-și dea ochii peste cap, să urle, să dea din mâini, să lovească în masă, să vină cu tot felul de gadgeturi prin redacție…Scamatorii, exact. Scot panglici. Asta a ajuns meseria de gazetar. Este la intersecția acum cu actorii de revistă, concurează cupletiștii”, a spus CTP la Radio România Actualități în 2014, interviu pe care l-am regăsit în cartea Ruxandrei Săraru.

Iar la un moment dat, a tras o concluzie de formator de opinie: „Problema este că se tabloidizează subiecte serioase, sunt date în stambă”.

Maestre, fix asta ai făcut acum, în 2020, când l-ai atacat grobian pe Cristi Puiu, făcându-l idiot și nesimțit. Ai tabloidizat o temă de discuție serioasă, proiectând-o către vulgul străzii care țopăie în Piața Victoriei. De dragul „tovarășului rating și al tovarășei share”, fix așa cum ai vrut să ne demonstrezi într-una din primele emisiuni de la Digi 24, când ai apărut îmbrăcat în „parpalac negru și bocanci de rocker” spunând că așa te va băga lumea în seamă. Atunci, mulți dintre noi am înțeles într-o altă cheie mesajul. Am constatat apoi că „parpalacul” ți-a devenit și dumitale o uniformă și că „te scălâmbăi” ca toți colegii din televiziune pe care-i detestai în 2014.

Publicat in categoriile: Opinii, Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: