IDOLUL din munții Rusiei. Un SECRET de acum 12.000 de ani SCHIMBĂ ISTORIA ANTICHITĂȚII

IDOLUL din munții Rusiei. Un SECRET de acum 12.000 de ani SCHIMBĂ ISTORIA ANTICHITĂȚII

În Munții Ural din Rusia se ascundea unul din cele mai mari secrete ale istoriei civilizației. Un obiect misterios, mult mai bătrân decât piramidele din Egipt, spune poveste unor timpuri pline de taine.

O figurină care are formă umanoidă, sculptată din lemn și descoperită într-o turbă din Rusia, are o vârstă de patru ori mai mare decât piramidele egiptene. Statuia, care i-a fascinat încă de la început pe cercetători, ascundea un secret nebănuit, conform Live Science.

Idolul din Shigir, așa cum este cunoscută statueta descoperită de niște mineri, datează din anul 9500 î.e.n, fiind, astfel, cea mai veche statuetă monumentală din lume, conform cercetătorilor. Descoperirea făcută cu ajutorul datării cu carbon arată că obiectul a fost construit la sfârșitul ultimei ere glaciare majore. Pentru a avea termen de comparație, Marea Piramidă din Egipt a fost construită în jurul anului 2550 î.Hr.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apariția aproape completă a Idolului din Shigir. Sursa FOTO: D. Lobanov; Antiquity 2018

Cercetătorii din Germania au descoperit, recent, o față necunoscută până acum, sculptată în interiorul statuetei. Studiind obiectul cu cinci fețe făcut din larice siberian și înalt de 5 metri, au descoperit, în 2004 o a șasea figură a idolului. În 2014, oamenii de știință au fost șocați, când doi arheologi au descoperit o a șaptea figură a sculpturii.

Scopul pentru care a fost construită este greu de determinat, spun experții.

„O sculptură atât de mare era foarte bine vizibilă pentru comunitățile de vânători-culegători și ar fi putut fi importantă pentru a demonstra moștenirea lor. Este, de asemenea, posibil, să fie conectată cu mituri specifice sau anumiți zei, dar este dificil de dovedit”, spune arheologul Thomas Terberger, care a studiat Idolul din Shigir.