Idealurile estetice pot altera frumusețea | LUMEA VĂZUTĂ PRIN OCHII UNUI MEDIC

Idealurile estetice pot altera frumusețea | LUMEA VĂZUTĂ PRIN OCHII UNUI MEDIC

Nu doar o dată am avut pacienți care solicitau buze ca ale Angelinei Jolie sau un nas ca al lui Michelle Pfeiffer, fără să țină cont de propria fizionomie.

 Fără sa țină cont că trăsăturile respective nu se pot suprapune firesc pe fizionomia si personalitatea lor. Și că rezultatul final poate să fie dezastruos, chiar dacă este asemănător sau identic cu cel visat de pacient. Personalitatea fiecăruia impune și este impusă de trăsăturile existente. Schimbarea lor dramatică poate provoca modificări ale personalității și identității.

Am cunoscut cazuri și în România, care, după o rinoplastie, și-au schimbat complet fizionomia. Impactul social a fost afectat, acesta devenind o altă persoană în ochii celorlalți. Și adaptarea propriei persoane cu noua fizionomie a avut de suferit. Pentru că, spre exemplu, o persoană hotărâtă, care are un nas cu o linie dreaptă, cu personalitate, nu poate arăta armonios, sau frumos, cum vrem să spunem, cu un nas cârn. Acesta îi va știrbi din personalitate. Mulți pacienți insistă în efectuarea acestor intervenții. În multe cazuri, chirurgul estetician este liber să poată temporiza intervenția sau chiar să o contraindice.

Idealurile estetice care se bucură de o imensă popularitate în societatea contemporană influențează abordarea chirurgiei plastice spre adevărate clișee de imagine, fenomen ce acționează în defavoarea celor care le solicită și alterează adesea ideea de frumusețe. Chirurgul estetician poate să contravină acestui fenomen, promovând individualitatea și încurajând adoptarea intervențiilor pentru valorificarea și maximizarea frumuseții native.

Și spun toate aceste lucruri pentru că, in meseria mea promovez frumosul, sănătatea si armonia, toate împreună. De aceea cred că, noi, chirurgii plasticieni, suntem, în același timp, buni psihologi. Avem menirea de a găsi soluția cea mai bună pentru fiecare pacient, astfel încât rezultatul final al îmbunătățirii aspectului să îi aducă un plus de valoare, să îi crească încrederea în sine și să fie mulțumit de propria persoană. Nu e ușor, deoarece pentru a atinge simultan frumusețea, sănătatea și armonia, nu se pot aplica tipare sau clișee, ci trebuie ca intervențiile să se muleze pe fiecare individ. Doar așa chirurgia estetică își atinge scopul.

Relația medic-pacient este la fel de importantă ca și intervenția estetică în sine. Fără un dialog permanent, fără a încerca să cunosc motivele pentru care oamenii își doresc îmbunătățiri sau corecții ale înfățișării lor, nu pornesc mai departe în a efectua ceea ce pacientul solicită. Din acest punct începem sa impletim dorințele, cu posibilitațile si cu reali tățile din fața noastră.

În toată aceast filozofie, trebuie să ținem cont și de părerea și dorințele pacientului. Care pot fi mai mult sau mai puțin armonioase sau se suprapun diferit peste rezultatul real care se poate obține prin intervențiile chirurgicale. Aceasta este partea cea mai grea în meseria mea: aceea de a găsi soluția optimă între posibilitățile tehnice, dorințele pacientului și „materialul” pe care trebuie să lucrez, fapt care impune multă răspundere. Nu suntem un „soft” care poate să redea un rezultat imaginat sau obținut printr-o simulare pe calculator, care nu are nicio legatură cu realitatea. Putem reda oamenilor încrederea în sine, doar făcând echipă cu ei și construind împreună povestea frumosului.

Ne puteți urmări și pe Google News